Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A hagyományos fogamzásgátló módszerek

A hagyományos fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátló módszerek értékét számos követelmény határozza meg:
1. Mindenekelőtt a veszélytelenség, vagyis, hogy az alkalmazók és utódaik egészségét ne károsítsa.
2. A hatékonyság, amit a 100, rendszeresen nemi életet élő nő esetében egy év alatt (tehát 1300 havi ciklus során) bekövetkező terhességek alapján értékelünk. Míg a fogamzásgátló tabletták értéke 1 alatt van (ez a legbiztosabb módszer), addig a méhbe helyezhető eszközöké – típustól függően – 1-3 között mozog. Az összes többi, úgynevezett hagyományos módszer hatásfoka rosszabb, 10 felett van.
3. Legyen könnyen megtanulható és egyszerűen alkalmazható.
4. A nemi élet adta örömöket ne befolyásolja.
5. Legyen olcsó.
A tabletta és a méhbe helyezhető eszközök jóval biztonságosabbak, mint a hagyományos módszerek, ezért az utóbbiakról sokan szinte már meg is feledkeztek. Pedig bizonyos esetekben kívánatos lehet alkalmazásuk.
A megszakított érintkezés.
Ez a biblikus módszer volt a fogamzásgátló tabletta bevezetése előtt a legáltalánosabban használt hazánkban. Biblikusnak azért nevezzük, mert a Biblia szerint Onan az érintkezés megszakításával, a hímvesszőnek a hüvelyből a magömlés előtti kihúzásával akadályozta meg a nem kívánt fogamzást. Az már csak érdekes és jellemző kultúrtörténeti melléfogás, hogy az onániát végül is az önkielégítés megnevezésére használják.
A megszakított érintkezés különböző megnevezései hazai elterjedtségét és az emberi találékonyságot egyaránt bizonyítják. A néprajzi gyűjtések szerint Baranyában „szánt, de nem vet”, Biharban “ne menj a szobába, maradj a pitvarban”, Erdélyben “bent csépel, kívül szór”, másutt “áldás előtt hagyd el a templomot” módszerként emlegették. A mostanában használt szólásmondás is kifejező. A vidékiek kelenföldi vagy ferencvárosi, tehát végállomás előtti, a budapestiek ceglédi “kiszállásról” beszélnek. A Budapest-Szolnok vonalon pedig „kiszállok Kőbányánál”. Ritka előnye e módszernek, hogy semmiféle eszközt vagy sajátos előkészületet nem igényel. Hátránya, hogy hatékonysága elmarad a kívánalmaktól, főleg technikai okból, mert ha a férfiak belefeledkeznek az utazás szépségébe, “lekésik a kiszállást”. Vagyis, mint korábban említettük, nem képesek felismerni a kéjhullámok utáni, de még az ondókilövellés előtti időpontot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Hozzászólás