Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A fogamzásgátlás jelentősége

A fogamzásgátlás jelentősége

A születéskorlátozás a Földünket fenyegető túlnépesedés miatt – világpolitikai jelentőségű. Az igény rá ősrégi, de igazán hatékony módszerek csak az elmúlt harminc évben állnak rendelkezésre. Jelenleg a világ népessége közel 5 milliárd, de 2000-re – a fejlődő országok kormányainak nagy erőfeszítései ellenére is – várhatóan 6 milliárdra növekszik az emberiség lélekszáma, s a népességen belül egyre nagyobb lesz a fogamzóképes korú: 15-49 éves nők aránya. Az emberiség számának alakulása pedig elsősorban tőlük függ. Mind nagyobb hányaduk a harmadik világ országaiból kerül ki. Ezzel magyarázható, hogy a világ női népességének még csak 25%-a él a fogamzásgátlás módszereivel. Mostanában évente mintegy 120 millióan születnek. Ugyanakkor az orvosi ellátás javulása miatt kitolódik a halálozás kora. Így egyre többen leszünk, és a túlnépesedés már ma is a világ több pontján politikai és táplálkozási gondokat idéz elő.
A gyermekek számának és születési idejének mind biztosabb tervezése a nők életének alakulása miatt is fontos. Férfi és nő harmonikus, szerelemre alapozott társkapcsolata a boldogság legfontosabb forrása. Ennek pedig szerves része a nemi élet, amelynek örömszerző jellege csakis hatékony fogamzásgátlás mellett képzelhető el, vagyis amikor nem kell rettegni a nem kívánt terhességtől. E veszély elhárítása a nők munkaképességének javulásán is lemérhető. A korszerű fogamzásgátló módszereket alkalmazó nők kevesebbet hiányoznak munkahelyükről, jobban képesek koncentrálni, ezért például kevesebben szenvednek el közülük munkahelyi balesetet. “Az utókor ítélete szerint a XX. század legnagyobb hozzájárulása az emberiség egészségéhez bizonyára nem az oltások, az antibiotikumok vagy a szervátültetések, hanem a fogamzásgátló tabletta lesz” – állapította meg az egyik legelismertebb orvosi hetilap, a Lancet, szerkesztőségi közleményében. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ellenvélemények is ismertek. Ezek közül az egyik magától a római pápától származik. VI. Pál ugyanis 1968. július 25-én tette közzé a”Humanae vitae …” kezdetű pásztorlevelét, és ebben újra megerősítette a katolikus egyház hagyományos felfogását: a fogamzásgátlás ellenkezik a házastársi együttlét alaptermészetével, tehát erkölcsileg helytelen. (A katolikus vallás csak a természetesnek tartott naptármódszert engedi meg.) A pápa különben egy szakértőcsoportra bízta a pásztorlevél előkészítését. A többségi vélemény szerint nem ellenkezik az emberi természettel a fogamzásgátlás, ha az a felelősségteli családtervezést szolgálja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Hozzászólás