Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A fiatalok szerelmi élete és veszélyei

A fiatalok szerelmi élete és veszélyei

Az optimális családtervezésnek feltétele a szerelem (a jó párkapcsolat), az értelem (a szükséges ismeretek megszerzése) és a felelősségtudat (a partner és a leendő gyermekek érdekeinek figyelembevétele), amelyeket még ki kell, hogy egészítsen a törekvés a rendelkezésre álló legfejlettebb módszerek alkalmazására az utódvállalás érdekében (programozott utódvállalás). Szerelemre, értelemre és felelősségtudatra a fiatalkorúak – gyermekvállalást megelőző – nemi élete során is szükség van. A legkönnyebb az ismeretek megszerzése. Az iskolában a családi életre nevelés keretében, számos könyv kiadásával, továbbá különböző ismeretterjesztő előadások, tv- vagy rádióműsorok révén az elmúlt évtizedben itt értük el a legjelentősebb haladást. Az értelemre hatva talán megmagyarázható az is, hogy minden életkornak megvannak a maga örömei, és a tizenéveseknek a nemi életen kívül sok más lehetőségük is van az élet élvezetére. A túl korán kezdett nemi élet még ma is inkább kivételnek számít. Így semmi esetre sem szégyen a huszonéves kor kezdetét szűzen megérni. Téves felfogás, hogy a nemi önmegtartóztatásnak e korban ártalmas hatása van. A fokozatosság elvének betartása sok csalódástól óvhatja meg különösen a lányokat. Nem igaz, hogy csak nemi kapcsolat segítségével lehet a fiúkat megtartani. A szerelmes férfi képes a nő érdekét saját vágyai fölé helyezni, és csakis közös akarat megnyilvánulásaként fogadja el odaadását. Közelebb áll az igazsághoz, hogy a könnyen megkapott lányok értéke devalválódik.
Nagyon fontos ezért a felelősségtudat fejlesztése. Ennek érdekében nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a 18 éven aluliakra nézve a fogamzásgátlásnak, illetve a nem kívánt terhességnek milyen sokirányú veszélyei vannak.
Az érzelmi feltétel, a szerelem felismerése, “azonosítása” talán a legnehezebb. Nagyon nehéz a kíváncsiság, a társkeresés, a rokonszenv, a vonzódás, a társadalmi divatok szorítása, a nemi vágy keltette érzések összességében érzékelni a szerelem „küszöbének” elérését. Ezt általában csak utólag tudjuk magunkban is tisztázni. Pedig ez azért lenne fontos, mert erkölcsi szempontból a szerelem jelentheti a mércét, az egyedüli alapot a házasságon kívüli nemi kapcsolatra. A szerelem az emberi életnek és a párkapcsolatnak olyan kivételes adománya és boldogságforrása, amely természetszerűleg igényli férfi és nő teljes egymásra találását, egybeolvadását. Sok fiatal lány tépelődik azon, hogy mikor lehet a szexuális életet elkezdeni, mert az igazi szerelem felismerése nem könnyű. Az igazi szerelemnek a szeretkezés olyan természetes és magától értetődő része, hogy általában nem is érzékelhető a döntés kényszere. Addig, amíg kétségek merülnek fel, vagyis, hogy mit szólnak a szülők; nem hagy-e cserben a partner; mennyire fog fájni és így tovább, addig erről nem beszélhetünk. Természettudományos szempontból ez a kikényszerített tanács bizonyára nehezen fogadható el. De itt a tudományos ismeretek önmagukban nem elégségesek, a fiatalok megértésére és szeretetére van szükség. Még mindezek birtokában sem mondhat mást az orvos, a szülő vagy a pedagógus: nagyon meg kell gondolni tizenéves korban a nemi élet elkezdését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Flörtölés a kapcsolaton kívül

Olykor akkor is jól eshet a flörtölés, ha tökéletesen működő párkapcsolatban élsz. De hol a …

Hozzászólás