Kezdőlap / Divat-szépség / Feng shui / A Jin és a Jang

A Jin és a Jang

A Jin és a Jang egy az ősidőkből származó szimbólum, ami a világegyetemben az egymással ellentétes, de egymást, kiegészítő erőket jelképezi. Például sötét-világos, lágy-kemény, nőies-férfias. A Jin (a nőies) az agy jobb féltekéjének felel meg, ami az érzelemért, a művészi tevékenység, mély gondolkodás otthona. A Jang (a férfias) az agy bal féltekén helyezkedik el.
A kínai filozófia alapján a Jang , a férfias , tüzes , világos jelkép, amely nem létezhetne a hűvös , hideg és éj Jin szimbóluma nélkül. Minden mindennel összefügg, egymás nélkül nincs értelmük. A nappal után mindig éj jön, a forróságot a hűvösség váltja fel. A Jin a negatív és a Jang a pozitív, de itt nem a jó és a rossz jelképei, ahogy mi nyugatiak sokszor félreértjük a jelentést, hanem egymás kiegészítői.
• Jin tulajdonságok: Föld, Hold, kerek, ovális, nő, nyugalom, passzív, mozdulatlanság, sötét, árnyék, eső, víz, hideg, tél, páratlan számok, Tigris, akvamarin,lazurit(kövek),halottak,csend, folyók,vizek,völgyek.

• Jang tulajdonságai: Ég, Nap, éles, szegletes, férfi, aktív, mozgalmasság, világos, napfény, hőség, hegyek, páros számok, Sárkány, holdkő, rózsakvarc (kövek), élet, zaj, hegyek, magaslatok.

A Feng shui elvek alapját követi a Jin és Jang. Az az erőtér, amiben a chi mozog, ahol az erőtéren kívül a szakaszosság is felismerhető. A télből nem lesz rögtön nyár, hanem fokozatosan alakul át az évszak.
A kínai filozófia 5 elemet ismer. Ezek a következők: fa, föld, tűz, víz, fém.
• A Fa az első elem, a tavasz szimbóluma.
A fa elem színe a zöld, és égtája a kelet. A fa elemhez kapcsolódó szavak: zöld, magas, egyenes, kelet, évszaka a tavasz, hajnal, szem, holdfázis a növekvő Hold, tolerancia, nagyvonalúság, harag, düh, erdők, magas hegyek, toronyházak, fa-és nádbútorok, magas dísztárgyak, magas törzsű bonsai.
A fa elemhez tartozó emberek általában erősek, törekvőek, sikerorientáltak, nyugtalanok,és energikusak.
• A második elem a tűz, a nyarat szimbolizálja. A tűz elemhez kapcsolódó szavak:
Piros, hegyes, éles peremű, dél, évszaka a nyár, száj, holdfázisa a telihold, gyűlölet, öröm, meredek hegycsúcsok, műbőr, műanyag, meredek háztető, torony, gyertya, lámpa, tűzhely, virágos növények, háromszög, cikk-cakk.
A tűz elemhez tartozó emberek forróvérűek, gyors gondolkodásúak, sportos, karcsú alakúak, hamar lelkesülnek, de sokszor el is égnek a hevességben.
• A harmadik elem a föld, az aratást, növekedést, termékenységet szimbolizálja.
Színe a sárga, barna, égtája a középpont. A föld elemekhez tartozó szavak:
Derékszögű, négyzetes, évszaka a késő nyár és minden átmeneti időszak, holdfázisa a telihold és minden átmeneti időszaka, terrakotta, kerámia, porcelán, lapos tányérok tálak, az alacsony bútorok.
A föld elemhez tartozó emberek két lábbal állnak a földön, nagyon megbízhatóak.
• A negyedik elem a fém, az őszt szimbolizálja. A fém elemhez kapcsolódó szavak:
Színe fehér vagy ezüstszürke, égtája a nyugat. Évszaka az ősz, holdfázisa a fogyó Hold, színe az arany,-ezüst,-vörös és sárgaréz,-vas, kerek, ovális, minden, ami kerek forma.
A fém elemhez tartozó emberek zömök testalkatúak, éles, kemény vezetők. Gyakran papi pályát választanak, vagy más szociális, erkölcsi alapokra építhető munkát.
• Az ötödik elem a víz, a telet szimbolizálja. Az élet vérének is nevezik.
A víz elemhez tartozó szavak:
Színe kék,-sötétkék,- fekete, évszaka a tél, holdfázisa az újhold, formája rendszertelen, hullám alakú szabálytalan, üvegtárgyak, szökőkutak, akváriumok.

A víz a fát táplálja, a fa a tűzet, a tűz a földet, a föld a fémet, a fém a vizet. És a teremtés újra kezdődik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehetsz gazdagabb? A feng shui segít

A pénzből sosem elég, ha van, ha nincs, mindig jól jönne belőle még több. Néhány …

Hozzászólás