Kezdőlap / Csontritkulás / Csontrikulás nőknél és férfiaknál

Csontrikulás nőknél és férfiaknál

A korosodó a szervezet folyamatosan – negatív értelembe vett – változáson megy keresztül. Ez a változás nem kíméli az emberi csontozatot sem. A szakemberek oszteoropozis néven említik, a köznyelvben csontritkulás néven vált ismerté.
Egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy bizonyos korig a szervezet folyamatosan képezi a csontrendszert, egy bizonyos kor fölött pedig a csontképzés kevesebb, mint amit a szervezet lebont, tehát csontveszteség keletkezik.
A születéstől kezdődően egy bizonyos kor elérésig a csontrendszer állandó átalakulás alatt van. A csontrendszer megújul ugyanakkor a régi csontozat folyamatosan tűnik el a szervezetből. Kutatásokból ismert, hogy bizonyos kor elérése után, – ami a harmincas évek elejére tehető – a csontmegújulás és a csont veszteség egyensúlyba kerül.
Ezután a szervezet már nem termel annyi csontot, mint amennyit lebont. Matematikai képlettel ez mínusz számot jelentene. Ha a csontozatot nézzük ilyen szempontból, akkor hiány keletkezik a csontsűrűségben. A csontsűrűségben bekövetkezett hiány a csontritkulás.
A csontritkulás súlyossága, azzal mérhető, hogy mekkora csont tömeget bont le a szervezet egy bizony idő alatt.
A csontritkulás betegség nem válogat a nemek között. A köztudatban a csontritkulást általában a női betegségek közé sorolják. Ez azonban tévhit, mert, csontritkulás a férfiaknál is ugyanúgy elkerülhetetlen, mint a nőknél.
A csontritkulás a nőknél általában korábban jelentkezik, mint a férfiaknál. A nőknél menopauza után pár éven belül kezdődik el a csontok gyengülése, ami növeli a törések kockázatát. Szűrővizsgálatokkal meg lehet állapítani a súlyosságát, lehet lassítani a folyamatot D vitamin és kálcium folyamatos bevitelével.
Férfiakon végzett vizsgálatok megállapították, hogy az 50 év feletti férfiak körében is igen gyakori a csontritkulás. A férfi hormonok termelésének lelassulásával alakul a ki a betegség és lassabban megy végbe a folyamat, mint a nőknél. A lassúbb lefolyást befolyásolja, hogy a férfiak termete nagyobb, a csontozatuk is nagyobb, erősebb.
A férfiak szűrővizsgálata sem elhanyagolandó tényező, mert hasonló ugyanolyan rizikó faktorral jár a férfiaknál előforduló csontritkulás, mint a nőknél.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Hozzászólás