Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A “jó” gyermek

A “jó” gyermek

Ha a gyermek jól érzi magát, és elégedett, akkor elfogadhatóan viselkedik. De minden gyermek ki akarja próbálni a maga-és a szülő- határait: megnézi, hogy meddig mehet el. A rosszalkodás olykor hatásos eszköz arra is, hogy a gyermek magára vonja a figyelmünket. A legnagyobb konfliktusok ideje valamikor a harmadik év során következik be; a könnyek és a hiszti gyakran jelzik, hogy a harmadik év küszöbéhez értünk.
Az aranyszabály: gyorsan kell cselekedni, ha azt vesszük észre, hogy valami rossz fát tett a tűzre a gyerekünk. Egyenesen a tárgyra kell térni, és meg kell szüntetni a baj okát: elvenni a földhöz vágott ételt, elvenni a játékot, amin a csatározás folyik, vagy felkapni a gyereket, és egy határozott „NEM”-mel arrébb vinni. Nem kell dühöngeni, vagy kiborulni, csak állhatatosnak lenni, és ezzel világosan tudatni a gyerekkel, hogy soha nem tűrjük el az ilyen viselkedést. A rosszalkodás bizonyos fajtáit-például nyafogást, nyöszörgést-legjobb egyszerűen nem tudomásul venni. Ha a gyermek soha nem tudja elérni, hogy reagáljunk rá, és soha nem megy semmire az ilyen viselkedéssel, hamarosan felhagy vele. Még a hisztit is legjobb elengedni a fülünk mellett. Néha sikerül leszerelni, ha észrevesszük, hogy valami készülődik nála, de ha mégis földhöz vágja magát dühében, akkor legyünk nyugodtak, és tárgyilagosak, mintha mi sem történt volna. Ha kell, rakjuk ki a szobából, míg megnyugszik.
Nagyon fontos a dicséret, vagy a jutalmazás. A legfőbb jutalom, amit a kisgyermeknek adhatunk, időnk, odafigyelésünk és szeretetünk. Dicséret, becézés, egy mese az ölünkben, elismerő szavak – mindez jó érzéssel tölti el a gyermeket. Ne csak akkor szenteljünk a gyermeknek figyelmet, amikor rosszul viselkedik, hanem akkor is, amikor jó. Magunk is fellélegezhetünk, ha nem kell állandóan a gyermekre figyelni. De mindig legyen időnk arra, azonnal reagáljunk a rossz, helytelen viselkedésére. Hatékonyabb eljárás a jól viselkedő gyermeket jutalmazni, mint folyton fegyelmezni egy rakoncátlan kis manót.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Étkezés nagyobb gyermekeknél

Kétéves korára a gyermek kinő az etetőszékből, és a felnőttekkel együtt az asztalnál eszik. A …

Hozzászólás