Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Nagyobb gyermek alvási szokásai

Nagyobb gyermek alvási szokásai

Hat hónapos korától a gyermek sokkal szívesebben fekszik le aludni, ha az ezzel járó események minden este pontosan ismétlődnek. A kisgyermek ugyanis szereti a megszokott és szertartásos dolgokat. Csináljunk kedvet a lefekvéshez annyi mulatsággal, amennyi csak tőlünk telik, így a lefekvés is örömteli része lesz a gyermek napjának.
Rajtunk, szülőkön múlik, hogy olyan időpontot válasszunk, ami jól illeszkedik a saját életünkbe is. Legyen a lefekvés elég későn ahhoz, hogy mindkét szülő otthon legyen, de ne olyan későn, hogy elvegye az egész esténket. A gyermek lefektetéséhez a legalkalmasabb időpont este 18 és 20 óra között van. Kezdjük minden este ugyanazzal: a fürdő ideális, mert egyszerre mulatság, és oldódás is. Ha a gyermek nem szereti a fürdést, húszpercnyi szelíd játék le fogja szerelni. Ha jár még a kicsinek esti etetés, akkor kapja meg a szobájában. Ezáltal barátságos, meghitt helynek ismeri azt meg, és nem érzi úgy, hogy őt estére száműzik, miközben a család valahol, a lakás más részében éli világát. Ha feszült a gyermek, ágya mellé ülve olvassunk neki mesét. Ha úgy tűnik, hogy nem figyel oda, akkor se adjuk fel! Lehet, hogy már túlfáradt, ezért nem reagál a képekre.
Ilyen korban már nehezebb rávenni, hogy idegen környezetben elaludjon, és napirendjének megváltozása az alvási rendjét is könnyen felboríthatja; például ünnepnapokon, vendégségen, nyaralás alkalmával. Próbáljuk magunkat a szokásokhoz tartani, még akkor is, ha nem otthon vagyunk. Tegyük az ágyába a kedvenc kispárnáját, pelenkáját, vagy más puha játékát. A legjobb, ha mindét szülő ott van a lefekvésnél; világosan jelezzük felé, hogy ez a nap befejező része.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Étkezés nagyobb gyermekeknél

Kétéves korára a gyermek kinő az etetőszékből, és a felnőttekkel együtt az asztalnál eszik. A …

Hozzászólás