Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Kötelező védőoltások

Kötelező védőoltások

Általában néhány napos korban szokták elkezdeni a védőoltások beadását, hogy a gyermeket megvédjék a súlyos fertőző betegségektől. A védőoltásban a betegséget okozó vírus vagy baktérium első vagy legyengített változata található. Az oltás a betegséget nem váltja ki, viszont a hatására ellenanyag termelődik a szervezetben az adott betegséggel szemben. Az oltási programot akkor is folytatni kell, ha a gyermek megkapja a betegséget. Az orvos oltási könyvbe jegyzi be a gyermek oltásait.
Egyes szülők nem oltatják be gyermekeiket, mert aggódnak az esetleges veszélyek miatt, vagy, mert azt gondolják, hogy annyira ritka betegségről van szó, hogy az oltás felesleges. Ha egyre kevesebb gyermek van beoltva, akkor a betegség jobba terjed, és járványok alakulhatnak ki. Ezért a védőoltással nem csak saját gyermekünket védjük, hanem segítünk kiirtani magát a betegséget is.
A védőoltás veszélytelen, bár a gyermek egy időre nyűgös és lázas lehet. Ha azonban a csecsemőnek volt már görcsrohama vagy a családban előfordul epilepszia, akkor megnő az esélye annak, hogy a szamárköhögés-oltástól egy meglehetősen veszélyes szövődmény alakuljon ki, ezért ezt meg kell beszélni az orvossal! Az oltást követő 24 órában figyeljük a gyermek hőmérsékletét, és szükség esetén adjunk neki lázcsillapítót. Az injekció helyén egy kis kemény csomó alakulhat ki, mely néhány hét alatt magától elmúlik. A kanyaró-oltás következtében láz és kiütés jelentkezhet körülbelül 10 nappal később, a mumpsz-oltás után 3 héttel pedig enyhén megdagadhat a gyermek arca. Ha bármilyen más tünet jelentkezik, ha a csecsemő szokatlan módon sír, ha láza 38 fok fölé emelkedik, hívjunk azonnal orvost!
Ne vigyük védőoltásra a gyermeket, ha náthás, lázas, ha nem érzi jól magát, vagy ha antibiotikumot kapott az oltást megelőző héten. A későbbiekben az így elmaradt oltást pótolni kell!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Étkezés nagyobb gyermekeknél

Kétéves korára a gyermek kinő az etetőszékből, és a felnőttekkel együtt az asztalnál eszik. A …

Hozzászólás