Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A jó területkiválasztás elősegíti a termesztés sikerét

A jó területkiválasztás elősegíti a termesztés sikerét

A kertnek az a része alkalmas fóliás termesztésre, amelyet nem árnyékol be épület vagy fa. Különösen a déli fekvésű területek kiválóak, mert ott a talaj gyorsabban felmelegszik, és a korai keléstől a korábbi termésérésig érezzük hatását. Nem alkalmasak azonban a túl meredek lejtők, mert a gyors vízlefutás a talajt és a tápanyagokat lemossa, bár a fény és a hőmérséklet alakulása itt kedvező. Teraszok kialakításával azonban ezek a területek is alkalmassá tehetők fóliás termesztésre.
A magas talajvizű területek termőtalaja hideg, és ez késlelteti a termesztést. Kerüljük továbbá a mély fekvési, fagyzugos területeket, ahol megreked a hideg levegő, összefolyik a hólé és az esővíz, mert későn és egyenlőtlenül szikkad a talaj, a talajművelés későn végezhető el, ezenkívül az ágyást elöntheti a víz, és ez a növények pusztulását is okozhatja.
Korai termesztésre legmegfelelőbbek a laza, humuszban gazdag talajok. Kiskertben a kötött, tömődésre hajlamos talajokat javíthatjuk tőzeggel, szerves trágyával és homokkal, a gyenge homoktalajokat pedig tőzeggel és szerves trágyával. Szervestrágyázásra érett trágyát használjunk (10 kg/m2), legalább 2 évenként.
Mivel a váz nélküli fóliás, korai termesztés a szabad földihez hasonlóan indul (csak palántázás, illetve magvetés után készítjük el a fóliaágyat), itt is fontos a téli csapadék befogadását őszi mélyszántással vagy őszi mély ásással elősegíteni. Tavasszal pedig, amint a gépekkel rámehetünk a talajra, kezdjük meg a téli csapadék megőrzését célzó munkákat. A simítózástól kezdve folyamatosan tartsuk lazán és gyommentesen a talajfelszínt. A koraiságot a tavaszi sekély szántás, sekély ásás vagy a rotációs kapálás is elősegíti, mert a talaj felső rétege könnyebben felmelegszik.
A vizet később öntözéssel kell majd pótolni. A tavaszi közép mély talajmunka után sima hengerrel tömörítjük a talajt különösen, ha magvakat vetünk a fóliaágyba, hogy túlságosan ne száradjon ki és kissé tömör legyen.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Burgonya

A burgonya élelmezési szempontból mondhatnánk azt is, hogy az első helyen áll. Nagyon fontos szerepet …

Leave a Reply