Kezdőlap / Egészség és fitness / Vitaminok / A K-vitamin szerepe a gyógyulásban

A K-vitamin szerepe a gyógyulásban

Számos étel nagyon jó K-vitamin forrás. A K-vitamin zsíroldékony vitamin, tehát akkor szívódik fel, ha zsírokkal társítva fogyasztjuk. Nagyon fontos, hogy elegendő legyen belőle a szervezetünkben, különösen például baleset után, lábadozás idején.
A K-vitamin különösen fontos a szervezet felépüléséhez és öngyógyításához. Segít a véralvadásban, védi a szívet és szerepet játszik az egészséges csontozat felépítésében.
Bár fontos, hogy K-vitaminban gazdag ételeket együnk, ezt a vitamint a szervezet maga is elő tudja állítani, ezért megfelelő utánpótlás nélkül is sokáig megvan a szervezet. A bélrendszer baktériumai is előállítják, ennek ellenére jó, ha étrendünk is tartalmazza.
A legjobb K-vitamin források a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska, de ide tartozik a káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó is. Különösen fontos azok számára, akiknek a szervezete nem termel eleget ebből a vitaminból, hogy táplálkozásukra fokozottabban ügyeljenek.
A K-vitamin hiánya sokféle állapotra vezethető vissza, például az antibiotikumok a vitamint termelő baktériumokat pusztíthatják. A K-vitamin hiánya együtt járhat az epekővel, a Crohn-betegséggel, a májproblémákkal, a krónikus hasmenéssel vagy a komoly égési sérülésekkel.
Ezek az állapotok mind a K-vitamin hiányával járhatnak együtt, akárcsak az, ha hosszabb ideig infúzión keresztül tápláltak valakit. Az egészséges szervezet maga is megtermeli a szükséges mennyiséget ebből a vitaminból, néha azonban nem árt egy kis utánpótlás. Fogyasszunk tehát bátran zöld színű zöldségeket. A K-vitamin hiánya nem zavar annyira mindennapi életvitelünkben, mint például az A-, B- vagy C-vitaminé. Ha azonban egy sebesülésnek meg kellene gyógyulnia, érezzük a különbséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply