Kezdőlap / Társadalom / A karen nép és a thaiföldi hosszúnyakú nők

A karen nép és a thaiföldi hosszúnyakú nők

Legtöbben úgy ismerik a karen nevű népcsoportot – dokumentumfilmekből, újságokból, enciklopédiákból – mint hosszúnyakú vagy zsiráfnyakú törzset. Ám azok a nők, aki a sárgaréz nyakpereceket viselik, a karenek padaung nevű törzséből származnak. Vannak más alcsoportok is, akik sosem gyakorolták ezt a szokást. Egy másik tévhit róluk az, hogy a rézspirálok arra szolgálnak, hogy meghosszabbítsák a viselőjük nyakát, ami képtelenség, ugyanis ez bénuláshoz vagy halálhoz vezetne. A hosszú nyak igazából egy vizuális illúzió. A gyűrűk súlya valójában lenyomja a kulcscsontot és a felső bordákat egy olyan szögbe, hogy a kulcscsont úgy néz ki, mintha a nyak része lenne.
Annak, hogy a padaungok miért gyakorolják ezt a furcsa szokást, több magyarázata is van. Saját mitológiájuk megmagyarázza, hogy mindezt azért teszik, hogy a tigris ne haraphassa meg őket. Vannak, kik azt mondják, hogy így akarták elvenni a nők vonzerejét, nehogy elvigyék őket rabszolgának. A legelterjedtebb magyarázat szerint azonban ez épp ellenkezőleg van, a hosszú nyak a szépség és a jómód jele, ami jobb férjet hozhat. Azt mondják, a házasságtörést a nyakékszer eltávolításával büntetik. Ebben az esetben, mivel a nyak izmai nagyon elgyengültek és nem tudják tartani a nyakat, a nőnek élete nagy részét azon túl fekve kell töltenie. Mindenesetre az egész karen nép körében a házasságtörés és a válás kifejezetten ritkaság.
Bármi is a szokás eredete, fennmaradásának oka bizony egyrészt a turizmus. Jóllehet a padaungok csak az utóbbi tíz évben vándoroltak be Thaiföldre (más karen csoportok ötven-száz éve telepedtek le), ők váltak a legnagyobb vonzerővé a törzsek iránt érdeklődő turisták körében. Sok turista úgy számol be erről, mint embereket kihasználó látványosságról. Sok thaiföldi utazásszervező már nem is vállaja, hogy turistákat visz a falvaikba.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply