Kezdőlap / Társadalom / A karenek kultúrája

A karenek kultúrája

A karen nép Thaiföldön él, legismertebb csoportjuk a hosszú nyakúnak nevezett nőkről ismert. A karenekhez azonban számos más etnikum is tartozik.
Mivel a nyakékszer annyira szembetűnő, a karen kultúra egyéb aspektusaira alig figyelnek fel. Más alcsoportjaiknál például a nagy fülbevaló a jellegzetes ékszer. Bár nem annyira meghökkentő, mint a hosszú nyak, a “nagyfülű” karenek legalább ugyanakkora fokú megpróbáltatásnak teszik ki a testüket, mint híresebb rokonaik. Mint ahogy a nyakperecek felhelyezését is kisebbel kezdik és fokozatosan cserélik ki nagyobbra, a fülbevalóval is hasonló a helyzet. Először egy kisebb ékszert helyeznek be, majd egyre jobban kitágítják a fülcimpát nagyobb karikákkal.
A karen nép életében nagy szerepet játszik a zene is, minden faluban vannak például nők, akik tudnak gitáron játszani. Szintén kiemelkedő az a képességük, ahogyan elefántot tudnak szelídíteni.
Ma is élő hagyomány, hogy a menyasszony maga készíti saját és a vőlegénye esküvői ruháját. A legtöbb lány fehér ruhát visel annak jeleként, hogy még nincsenek férjnél. Ha azonban már kitűzték az esküvő időpontját, a lány elkezd sínes ruhákban járni. A karenek közössége matrilineáris, a vérfertőzés is akkor számít és kerülendő, ha a házasulandók anyai ágon rokonok. A házasság a nő életének nagyon fontos része. Ha egy lány még azelőtt meghal, hogy férjhez ment volna, férjes asszonyi ruhában temetik el. Úgy hiszik, ezzel megállíthatják a gonosz szellemeket abban, hogy azok ne hagyják a lelket átmenni a túlvilágra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás