Kezdőlap / Társadalom / A thaiföldi karenek élete

A thaiföldi karenek élete

A thaiföldi karen nép élete, mind a mitológiájukban, mind a valóságban üldözéssel teli. Saját hagyományuk úgy beszél róluk, mint árvákról, akik elvesztették az írásrendszerüket, miután isten nekik adta, de visszakapták, amikor messzi földről látogatók jöttek hozzájuk. Úgy tűnik, amikor a keresztény misszionáriusok megjelentek, ezt az ősi jóslatot látták beteljesedni. Az első karen kultúrát tanulmányozó misszionárius, Marshall, arról számolt be, hogy legalább kétszáz népmesét őriz szájhagyományuk. Ennek ellenére nem bizonyos, hogy ezek a történetek mikortól és honnan erednek. Legtöbb író úgy véli, hogy Burmából származnak, míg mások szerint eredetileg Kínában élhettek.
A karen nép különböző alcsoportjai az utóbbi időkig nem is ismerték fel, hogy közös az eredetük. Nem értik meg egymás nyelvét vagy nyelvjárását, és nincs közös nevük az összes karen népcsoport megnevezésére. A nyelveket végül besorolták egy közös karen nyelvcsaládba. Mag a karen név inkább derogálónak számított Burmában egészen addig, míg a keresztények tiszteletet nem szereztek számára a tizennyolcadik században. A s’gaw nevű alcsoport tartotta úgy magáról, hogy a karen kultúra fennmaradt képviselője.
A burmai karenek mindig elnyomásban részesültek az aktuális vezetés uralma alatt hosszú évtizedeken keresztül. Áttelepítésekben, bebörtönzésekben, állampolgári jogaik megvonásában volt részük, ami sokukat arra kényszerített, hogy Thaiföldre költözzenek. A státuszuk egyelőre bizonytalan, menekültként élnek új otthonukban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kína társadalma

A kínai népben, egy magát a világ közepének tekintő nemzet büszkesége keveredik egy szegény ország …

Hozzászólás