Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A kárpitozás és az allergia kapcsolata

A kárpitozás és az allergia kapcsolata

A bútoraink és berendezési tárgyaink megválasztása egyéniségünket tükrözi. Sokszor azonban többről van szó, mint az ízlésünk. Bútoraink megválasztása az otthonunkban fellelhető allergének és irritánsok szintjét is befolyásolja.
A kárpit anyagának a bőr vagy a műbőr a legmegfelelőbb, mert ezeket nem szeretik a poratkák, míg a textíliával behúzott bútorok ideális körülményeket és lakóteret biztosítanak számukra. Vegyük fontolóra a textilkárpitok bőrre vagy műbőrre cserélését, vagy bármilyen más, kemény felületre, mint a fa vagy a műanyag, de legalábbis csökkentsük le otthonunk kárpitozott bútorainak számát.
A bőrt vagy a műbőrt mindössze egy nedves ronggyal le kell törölnünk hetente egyszer, hogy megtisztítsuk a poratkáktól. Ezzel szemben a textilkárpit tisztán tartása sokkal nehezebb feladat. Léteznek úgynevezett atkaölő szerek, ám ezek csak az anyagnak a legfelsőbb régegét járják át, így a lejjebb megbújó atkák túlélik a kezelést. Egy kutatás szerint az atkaölők használata enyhítheti az atkaallergia által kiváltott tüneteket. Mivel hosszú távú hatásukról nem történtek vizsgálatok, így használatukat kerüljük a gyerekszobában.
A csersav megváltoztatja az allergének, mint például a virágpor vagy az atka allergén szerkezetét, így azok nem váltanak ki allergiás reakciót. Évente három-négy alkalommal kell használni, de a halvány textíliákat és szőnyegeket kifakíthatja. Emberre és állatokra azonban nem ártalmas.
A felszín közeli atkákat a gőz is kitűnően elpusztítja, viszont az atkaölő szerekhez hasonlóan a mélyebben elhelyezkedő aktákra semmilyen hatással nem bír ez a módszer sem. A háztartásokban használt porszívók általában nem rendelkeznek akkora teljesítménnyel, hogy a kárpitokból teljes mértékben eltávolítsák nem kívánt lakótársainkat.
Látható tehát, hogy célszerűbb a megelőzés, melyet bútoraink okos megválasztásával könnyedén megoldhatunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás