Kezdőlap / Állatok / Macska / A barna havanna

A barna havanna

A barna havanna első példányai már az 1890-es években felbukkantak Angliában, de akkor még barna sziámiként, vagy svájci hegyi macskaként hívták őket. A fajta ezután eltűnt, újra csak az 1950-es években fedezték fel az angol tenyésztők. Az 1950-es évek végén jelent meg a kiállításokon a havanna barna. Ezután hosszas szakmai viták sorozata következet, és végül elismerték önálló fajtaként. Mivel a barna havanna nem tartozik az igazán népszerű macskák közé, és a fajta tiszta száma is kevés ezért meglehetősen ritka fajta.
A barna havannát Angliában tenyésztették ki 1951-ben egy a házimacska és egy csokoládé színű sziámi macska keresztezésével. Színe a havanna-szivarra emlékeztetett. Intelligens, természete kedves.
Jellemzői:
A bundája rövid, finom és csillogó. A gesztenyebarna szín minden árnyalata elfogadott, de nem lehet túlságosan sötét és felnőttkorban nem vehető észre benne árnyékoltság vagy csíkozás. A feje hosszú. Az orra és a tapintószőrök barna, a talppárnái fahéj-rózsaszínűek. Szeme mély zöld színű.
A teste izmos és karcsú. A farka ostorszerűen elvékonyodik. A keleti macskák csoportjába tartozik. A havanna élénk, érdeklődő, aktív, és játékos. Szereti a hangját hallatni, nyávogos fajta. Szeret kint lenni, de lakásban is tartható. Ember központú, igényli az emberek társáságát, ugyanakkor önálló és hajlamos az öntörvényűségre is. Általában egy emberhez kötődnek.
A barna havannát a kutyák nem szeretik, így velük nem tartható egy háztartásban. Az élettartama: 13-17 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sziámi macska

Az egyik legkedveltebb macskafajta a sziámi. A fajta a Távol-Keletről származik, nevüket Sziámról, a mai …

Hozzászólás