Kezdőlap / Állatok / Halak / A Kaszpi és a Négycsíkos géb

A Kaszpi és a Négycsíkos géb

Kaszpi géb Caspiosoma caspium
Jegyei: teste erősen nyújtott, orsó alakú, feje hosszú, lapított. Szájnyílása szűk, nem ér a szem elülső széle alá; orra tömpe, ajkai vastagok; állkapcsai egyenlő hosszúak. Szemei rézsút felfelé irányulnak, kidülledőek. Faroknyele hosszú, alacsony. Nincsenek pikkelyei. Két, éppen csak elkülönülő hátúszója közül az első 5-7 (többnyire 6) tüskés sugárral, a második 1-2 tüskés és 11-13 (többnyire 12) lágy sugárral; farok alatti úszója 1 tüskés és 8-10 lágy sugárral; hasúszói tapadókoronggá módosultak, hosszúak; farokúszója lekerekített. Nincs úszóhólyagja. Színezete: a homokszínűtől a sárgásbarnáig; hátán 2 sötétbarna, félhold alakú nyeregfolt van; a szemétől az elő-kopoltyúfedőig széles, fekete szalag húzódik, egy másik a szemtől a tarkótájékig nyúlik; a kopoltyúfedő alsó éle fekete; farokúszója tövén nagy, fekete háromszögletű folt van. Testhossza: max. 4,5 cm. Élőhelye: brakk- és édesvíz a Fekete-tenger északi részén (öblök, a Dnyeper és Bug alsó folyása), az Azovi-tengernél (nagyon gyakori a Don deltájában) és a Kaszpi-tenger középső és északi felén.
Életmódja: nem ismert. Egy íváshoz készülő nőstényben 20 nagy ikrát számláltak; az ikrák kis száma feltételezi az intenzív ivadékgondozást. Tápláléka: gerinctelen állatok, főként apró rákok és rovarlárvák (például árvaszúnyoglárvák).

Négycsíkos géb Chromogobius quadrivittatus
Jegyei: teste igen erősen nyújtott, alacsony, feje hosszú, széles és lapított. Szájnyílása igen széles, rézsút felfelé irányuló, a szem elülső széléig ér; alsó állkapcsa oldalsó ebfogakkal, a felsőn a középrészen vannak igen nagy ebfogak; orra rövid (akkora, mint a szem keresztmetszete). Szemei rézsút felfelé irányulnak, és közvetlenül egymás mellett helyezkednek el. Faroknyele magas, rövid. 56-72 apró, kerekded pikkely egy hosszanti sorban; tarkója pikkelyek nélkül. Két, éppen csak elkülönülő hátúszója közül az első 6-7 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 9-11 lágy sugárral, farok alatti úszója 1 tüskés és 8-10 lágy sugárral; hasúszói tapadókoronggá alakultak, rövidek, nem érnek a végbélnyílásig; farokúszója lekerekített. Van úszóhólyagja. Színezete: világosbarna, 10-14 jól látható, a hátától a has oldaláig húzódó sötétbarna keresztsávval. A tarkón át és a mellúszók előtt széles, világos örv húzódik, hátulsó szegélyén, a mellúszók töve felett fekete öv vonul. Két világos nyeregfolt (a második hátúszó kezdeténél és végénél). Feje, arcoldala és a kopoltyúfedők sötét, görbe csíkokkal; a kopoltyúfedők alsó szegélyén mélyfekete folt van. A második hátúszón és a farokúszón sötét pontsorok láthatók. Testhossza: 4-5 cm, max. 6,6 cm.
Élőhelye: a parti vizek apályzónája. Életmódja: nem ismert.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás