Kezdőlap / Állatok / Halak / A Kaukázusi és a Sujtásos küsz

A Kaukázusi és a Sujtásos küsz

Kaukázusi küsz Alburnus charusini
Jegyei: teste nyújtott, oldalról lapított, háta változóan magas (az Urál folyó deltájában élők karcsúak, a Terekben igen magas hátúak; legnagyobb testmagasságuk legalább háromszor akkora, mint a faroknyél magassága). Szája felső állású, szájrése rézsút felfelé irányuló, alsó állkapcsa előreáll, nem vastagodott meg. Szemei nagyok. Faroknyele hosszú. Pikkelyei közepesen nagyok, 41-47 (többnyire 43-44) van az oldalvonal mentén. Hátúszója 10-12, farok alatti úszója 15-22 (többnyire 18-19) sugárral. Farok alatti úszója a hátúszó vége előtt kezdődik. Garatfogai kétsorosak, fogazottak, (1)2.5-5.2(1). Kopoltyútüskéi hosszúak, sűrűn állnak. Színezete: háta a szürkészöldtől a kékeszöldig, úszói a világosszürkétől a zöldesig. Testhossza: 8-10 cm, max. 12 cm.
Élőhelye: Dél-Oroszország álló-és lassú folyású vizei, az Urál folyó deltája, a Kuma folyó medencéje és a dagesztáni körzet folyói, dél felé az Apseron félszigetig (a Kaszpi-tenger környéke). Transzkaukázus keleti felén az A. c. hohenackeri alfaj fordul elő, amely kevesebb pikkelyével (39-43, többnyire 42) és a farok alatti úszó sugarainak számával (14-19, többnyire 16) különbözik a törzsalaktól.
Életmódja: rajhal, élőhelyén a szélhajtó küszt (A. alburnus) helyettesíti.

Sujtásos küsz Albumoides bipunctatus
Jegyei: teste nyújtott, oldalról lapított, zömökebb és magasabb hátú, mint a szélhajtó küsz (A. alburnus). Szája végállású, szájrése csaknem vízszintes. A hasúszók és a farok alatti úszó közti él pikkelyezett. Lefelé hajló oldalvonala mentén 44-51 pikkely van. Hátúszója 10-11, farok alatti úszója 18-20 sugárral. Garatfogai kétsorosak, nem fogazottak, 2.5-5(4).2. Kopoltyútüskéi rövidek. Színezete: háta a kékeszöldtől az olajbarnáig; oldalai világosabbak, sárgaréz színű fénnyel; hasoldala fehér, ezüstösen csillogó. Páros úszói és az alsó úszó a tövüknél narancsszínűek. Oldalvonala felül és alul feketével szegett. Íváskor a hal oldalvonala felett sötétszürke hosszanti sáv húzódik. Úszói a sárgástól a világosszürkéig változnak. Testhossza: 9-13 cm, max. 16 cm.
Élőhelye: tiszta, oxigéndús, gyors folyású vizek a Pireneusoktól és az Alpoktól északra, Franciaországtól (Loire, Szajna, Somme, Rhőne), a Rajna és a Duna vízgyűjtő területétöl az Urálig. Hazánkban a tiszta, gyors folyású folyók és hegyi patakok lakója. Védett! Hiányzik Dániából és Észak-Európából. Életmódja: rajban úszkáló pontyféle, amely többnyire a fenék közelében és a legerősebb sodrású részeken tartózkodik. Május-júniusban sekély vizű, kavicsos részeken ívik. Tápláléka: apró talajállatok, plankton, vízre hullott rovarok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás