Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / A kávé jótékony hatása a vérnyomásra

A kávé jótékony hatása a vérnyomásra

A magas vérnyomás általánosságban az érrendszerre kifejtett negatív hatása miatt igen káros szervezetünkre. A betegség kialakulásának esélyét a öröklött hajlamon túlmenően jelentősen megnöveli a túlsúlyosság, a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott mértékű sófogyasztás, egészségtelen táplálkozás és még sorolhatnánk.

Érdekes és nagyon sokak által vitatott eredményű kutatást folytattak görög orvosok.

A statisztikai adatok szerint Görögországban Ikaria szigetén élnek legtovább az emberek, megközelítőleg egy harmaduk megéri a 90 éves kort. A kutatók kíváncsiak voltak ennek okára, így kutatásaikat az itt lakók vizsgálatának szentelték. Mintegy 485 férfit és nőt vizsgáltak meg, akik 65-100 év közötti életkorúak voltak és mindannyian magas vérnyomástól szenvedtek. A vizsgálat alapjául az a tény szolgált, hogy a kor előrehaladtával az erek merevebbé válnak, amely magában hordozza a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét. Ennek nyomán megvizsgálták a kutatásban részt vevő emberek érhálózatát, hogy megnézzék, milyen rugalmasak.

A vizsgálat során meglepődve tapasztalták – ellentétben a korábbi feltevésekkel –, hogy azok az emberek, akik naponta mértékkel (egy-két pohár) fogyasztottak kávét, sokkal rugalmasabb érfalakkal rendelkeztek, mint azok, akik ennél többet vagy egyáltalán nem ittak kávét.
A vizsgálat során a kapott eredmények kiértékelésekor minden olyan tényezőt figyelembe vettek az adatok elemzéséhez, mely egyébként is befolyásolja az érfalak, az érrendszer állapotát (életkor, testsúly, dohányzás, stb.).

A kutatás eredménye szerint a mérsékelt kávéfogyasztás nem csak az érrendszerre van jó hatással, hanem kávézó emberek között alacsonyabb számban fordult elő cukorbetegség, magas koleszterin és kevesebben szenvedtek túlsúlytól.

A tanulmányt készítő kutatók véleménye szerint a kávéban és azok belül is a szűretlen görög kávéban sok olyan anyag található, melyek egyébként is jó hatással van a szervezetre, mint például a flavonoidok, melyek egészségre gyakorolt pozitív hatásairól manapság egyre többet olvashatunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Leave a Reply