Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. Pedig egy fájdalommentes havonta egyszeri vérnyomásméréssel, felismerhető és kezelhető lenne. A magas vérnyomás teljesen tünetmentes eleinte és közben hatalmas pusztítást rendez a szervezetünkben. Hazánkban a leggyakoribb népbetegségek közé sorolják, a népesség 20-30 %-a szenved ebben a betegségben, 50 év felett, pedig a lakosság 50%-át is érintheti.

A vérnyomás normál mértéke 120/80 Hgmm, emelkedett magas vérnyomásról 140/90 Hgmm.
A mindennapos rohanó, stresszes életmódban nem foglalkozunk kellőképpen ezzel a betegséggel, főleg, hogy a kezdeti szakaszban gyakorlatilag tünetmentes.
Fő tünetei lehetnek a gyakori a szapora szívverés érzése, mely akár rohamokban is jelentkezhet. Kísérheti verejtékezés, fáradékonyság, fejfájás, mely gyakran, de nem mindig tarkótáji. Súlyosabb esetben nem forgó jellegű szédülés, átmeneti látászavar, hallászavar, kéz-láb gyengeség, jelzi az agyi keringés érintettségét. De ezek a tünetek sok esetben nem jelentkeznek, ezért is fontos lenne minden embernek időnként megmérni, megméretni a vérnyomását. A vérnyomás mérésére leginkább a karon végzett vérnyomásmérést ajánlják, mivel a csuklón nem teljesen kapunk optimális eredményt. Praktikus dolog, ha az ember „vérnyomás naplót” vezet, akkor nyomon tudja követni a vérnyomása alakulását. Normál körülmények között a vérnyomás a nap folyamán folyamatosan változik. A testhelyzet, a fizikai aktivitás, a napszakok, a szellemi és lelki megterhelés, az étkezés és még számtalan tényező képes befolyásolni az erekben uralkodó aktuális nyomást, tehát a naplóban érdemes rögzíteni a vérnyomásmérés időpontját és az előtte végzett tevékenységet (pl. alvás, sport, étkezés, munka stb…).
Most térjünk rá a magas vérnyomás kezelésére:
A magas vérnyomás kialakulásának tényezői között vannak olyanok, amin nem tudunk változtatni, ilyen pl. a nem, a kor, illetve az örökletes magas vérnyomás.
Azonban sok más tényező akad, ami okozhat hipertóniát és ezeket egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetjük.
Enyhébb esetben a magas vérnyomás még gyógyszerek nélkül kezelhető.

A legjobb gyógymód az egészséges életmód
A legfontosabb az egészséges, rendszeres táplálkozás, a rendszeres pihenés és a megfelelő mennyiségű alvás. Sajnos a stressz mentes életmódot nem lehet elkerülni a mai világban, ezért elsősorban törekedjünk a problémák mihamarabb megoldására, tanuljuk meg kezelni a konfliktusokat és törekedjünk nem túl magas követelményeket támasztani magunkkal szemben.
Ha túlsúllyal rendelkezik az ember, az legyen az első dolga, hogy megpróbál megszabadulni a feleslegtől. Csökkentsük a szénhidrát, zsír és cukor bevitelét, igyunk sok folyadékot, tartsunk léböjt kúrákat és kezdjünk el mozogni! A mozgás lehet akár naponta fél óra séta, a szervezetünk már ezért is hálás lesz.

A vérnyomás csökkentéséhez táplálkozásunkban fogadjuk meg a következőket:

  • sószegény étrend (max. napi 3 g), minden felesleges sózást kerülni kell.
  • növelni kell a kálium és a magnézium bevitelét, mert ezek segítenek csökkenteni a vérnyomást és fokozzák az erek rugalmasságát is.
  • a rostok fogyasztása is ajánlott, ugyanis segítik a vérzsírok felszívódást.
  • A dohányzás és az alkoholfogyasztás is nagy mértékben növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát!!!! Csökkentsük a koffein bevitelt is, ha módunk van rá, bár a közhiedelemmel ellentétben a kávé csak kis mértékben befolyásolja a vérnyomásunkat, tehát napi 2-3 kávé fogyasztása még megengedett.

Összegezve, próbáljunk meg a rohanó világban foglalkozni magunkkal, a testünkkel és a lelkünkkel is, szervezetünk meghálálja majd!!!!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mindent a magas vérnyomásról

A magas vérnyomás problémája jelentős tömegeket érint, mégis csak kevesen ismerik alaposan. Azt kell róla …

Leave a Reply