Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / Mindent a magas vérnyomásról

Mindent a magas vérnyomásról

A magas vérnyomás problémája jelentős tömegeket érint, mégis csak kevesen ismerik alaposan. Azt kell róla tudni, hogy ez egy krónikus betegség, amelyben az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Hozzájárul az érrendszeri, szív- és vesebetegségekhez.
Kialakulásának okát legtöbbször nem tudjuk megmondani, de gyanakodhatunk túlsúlyosságra, mozgáshiányra, túlzott sófogyasztásra, stresszre vagy öröklött hajlamra is. Külön panaszokat nem okoz, de jelei lehetnek a fejfájás, orrvérzés, nehéz légzés, szédülés, fáradtságérzet, látászavarok, idegesség. Jellemző rá, hogy más betegségekkel együtt jelentkezik.
Szövődményei lehetnek a szív- és vese-elégtelenség, koszorúér betegség, agyi szövődmények, érszűkület.
Nagyobb számban az idősebb embereket érinti ez a mára már népbetegséggé fejlődött probléma. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, fontos, hogy megfelelő szakemberhez forduljunk és mielőbb kezeljük azt. Az orvos feltérképezi ennek okát, és gyakran előfordul, hogy az embernek nem gyógyszerekre, hanem életmódváltásra van szüksége. Adott esetben lehet szó a dohányzásról, alkohol-, kávé-, kóla- és energiaital-fogyasztásról való leszokásról, a táplálkozási szokások megváltoztatásáról, mint például kevesebb só, állati zsiradékok fogyasztása. Helyette együnk sok gyümölcsöt és zöldséget. Ilyen lehet még a testsúly csökkentése, a stressz feloldása mozgással.
Ha drasztikusabb módszerhez akarunk folyamodni, kezdjük a vízhajtónál. Több kutatás tapasztalatai bizonyítják, hogy a magas vérnyomás legjobb ellenszere a vízhajtó. De persze mielőtt elkezdenénk szedni, nem árt a háziorvosunkkal konzultálni erről, azértis mivel sokat csak vény ellenében kaphatunk.
Fontos tudni még, hogy a vérnyomás mérése a rendelőben nem teljesen hiteles. Ugyanis ilyenkor az ember amúgy is idegeskedik, ezért nem kell rögtön megijedni, ha a műszer kicsit többet mutat. Célszerű otthonra is beszerezni egyet, ma már több helyen is kapható és elérhető áron. Így nyugodt körülmények között is figyelemmel tudjuk kísérni vérnyomásunk értékét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Hozzászólás