Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / A magas vérnyomásról általában

A magas vérnyomásról általában

A vérnyomásunk nem állandó, más értéket mutat sport közben, stressz esetén (ilyenkor magas) valamint más érteket alvás, vagy ébredés után. Ez természetes folyamat, aminek megváltozása súlyos problémákhoz vezethet.

Mi is a magas vérnyomás?

A szívünk meghatározott mennyiségű vért présel ereinkbe, melyekből az távozik a hajszálerekbe. Ha ez a mennyiség (kb. 80 ml) megemelkedik és a szív befogadó képességét meghaladja, akkor a vérnyomás felső értéke emelkedik, ha pedig ezt a mennyiséget nem tudja a hajszálerekbe juttatni, akkor az feltorlódik, és ezzel növeli az erekre gyakorolt nyomást. Ez utóbbi a felelős az alsó érték emelkedéséért.
Jelenleg az orvostudomány a 120/70-től a 140/80-ig mért értékeket tartja megfelelőnek, tehát ezen számok alatti vérnyomást nevezzük alacsony, míg feletti számokat magas vérnyomásnak.

Mi okozhatja?

A magas vérnyomás kialakulását nagyon nehéz észrevenni, ugyanis a legtöbb esetben nem jár semmilyen tünettel, így az emberek nem is látogatják meg orvosukat, pedig a megelőzés ebben az esetben is életeket menthet.
A magas vérnyomás nem korfüggő, ugyanolyan veszélyeztetett a keveset mozgó gyermek, a kórosan elhízott tizenéves, valamint a magas koleszterinszintben élő harmincasok. A kiváltó okok közül a legfontosabbak a genetika, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, túlzott só fogyasztás, rendszeres alkohol, cigaretta valamint a stressz.

Milyen következményei lehetnek?

A folyamatos magas vérnyomás roncsolja az ereket, ami szívritmuszavart okozhat, vagy akár halált is. Ezen kívül ne feledkezzünk meg a keringési elégtelenségről, az esetleges látászavarokról (vakság is), végtagi bénulásról illetve agyi károsodásról sem.

Mivel előzhetjük meg illetve mivel kezelhetjük?

A kialakulás megelőzése (kivéve, ha genetikai) egyszerűbb feladat, mint a későbbi kezelése.
A kiváltó okok nagy része egymásból adódik és olyan kört alkot, amit nehéz megszakítani, de nem lehetetlen. Miről is van szó?
A helytelen táplálkozás, a sok só használata és a fizikai mozgás hiánya együttesen okozza a magas koleszterinszintet, amit a stressz csak fokoz.
A koleszterin 30%-át táplálékon keresztül visszük be szervezetünkbe, amely a vérünkben folyamatosan kering és lerakódik az erek oldalfalára. Ebből adódik, hogy helyes táplálkozással, rendszeres mozgással tudjuk csökkenteni a koleszterin szintet.
A dohányzás és az alkohol szűkíti az ereket, ezért ezek mellőzése is nagyon fontos.

Sokan már csak akkor fordulnak segítségért, amikor már késő, pedig évenkénti ellenőrzéssel, megfelelő táplálkozással, valamint rendszeres mozgással meg lehet előzni a bajt.

Éljen másképp, hogy élhessen!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mindent a magas vérnyomásról

A magas vérnyomás problémája jelentős tömegeket érint, mégis csak kevesen ismerik alaposan. Azt kell róla …

Leave a Reply