Hypertónia

A vérnyomást a szív ereje, valamint az úgynevezett perifériás ellenállás határozza meg. A perifériás ellenállás a vér áramlásával szemben kifejtett ellenállást jelenti, melyben a perifériás erek összátmérője, az erek rugalmassága, a keringő vér mennyisége valamint a vér viszkozitása játszik döntő szerepet. A vérnyomást leggyakrabban a felkar artériáján, az arteria brachialison mérjük, s két értéket határozunk meg. A magasabb érték felel meg a systolés vérnoymásnak, az alacsonyabb pedig a diastolés nyomásnak, pl: RR 140/70 Hgmm (19/9 kPa). RR= Riva Rocci érték. A két érték nyomás közötti különbség a pulzusnyomás.
Normális vérnyomásnak általában a 120/80 –as értéket tartják, de ennek megítélése nem egységes. A magas vérnyomás súlyosságától függően megkülönböztetjük határeseti (120 – 160/90 – 104), az enyhe (140- 160/ 95 – 104), a közepes (140 – 180/ 105 – 114) és a súlyos (160+/115+) magas vérnyomást. Ha már kialakult a magas vérnyomás – betegség, akkor hypertóniának hívják. Természetesen fontos tisztázni, hogy mi az oka a magas vérnyomásnak. A szív és a keringés, a vese, illetve a mellékvese működésének zavara, valamint gerincprobléma lehet a háttérben. Az esetek 90 százalékában azonban alapos kivizsgálással sem találnak kiváltó okot, ilyenkor esszenciális magas vérnyomásról beszélünk.

Kóros körülmények között gyakran előfordul, hogy a magas vérnyomás kezdeti stádiumában csak a diastolés vérnyomás emelkedik meg. Mivel a systolés vérnyomás változatlan marad, csökken a pulzusnyomás értéke. Ez a tény is felhívja a figyelmet arra, hogy a vérnyomás mérésekor mind a két értéket meg kell határozni. A pulzus tapintásával történő vérnyomás azért tilos, mert ezzel a módszerrel csak a systolés érték határozható meg.

A magas vérnyomás étrendi kezelése

A szívinfarktus vezető kockázati tényezője a magas vérnyomás. A hypertoniabetegség diétája az életvitel megváltoztatásában rejlik, ami magában foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást, a megfelelő mozgást, a testi – lelki kiegyensúlyozott táplálkozást, a munka és a pihenés egyensúlyát, a szenvedélybetegségeket okozó tényezők kerülését.

A mozgás szerepe

Mai, mozgásszegénnyé torzult életünkben meg kell tanulni a megfelelő, mérsékelt mozgás szabályait. A rendszeres testedzés csökkenti a hypertoniát, s jelentős szerepe van a magas vérnyomás megelőzésében is.

Az étrend összeállítása

a testtömegfelesleggel rendelkező hypertonia betegek étrendjének energiatartalmát úgy kell beállítani, hogy az az életani szükségelet alatti legyen. Általában az energia szükséglet felét szokták alapul venni, vigyázni kell azonban, hogy a beteg ne éhezzék és a fogyókúra alatt is megfelelő legyen a vitamin- és az ásványianyag – ellátása. Egyes megfigyelések arra hívják fel a figyelmet, hogy 7 kg –nyi fogyás vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásának felel meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Leave a Reply