Kezdőlap / Egészség és fitness / Magas vérnyomás / Napjaink népbetegsége, a magas vérnyomás

Napjaink népbetegsége, a magas vérnyomás

Napjaink népbetegsége a magas vérnyomás. Folyamatosan stresszben élünk, az élet minden területén éri az embert olyan környezeti hatás, mely feszültséget kelt benne.
Gondoljunk csak bele… Reggel feszültek vagyunk, nehogy lekéssük a buszt, vagy nehogy dugóba kerüljünk. Feszültek vagyunk, mert nyakunkon vannak a határidők vagy épp a főnök állt elő valami újdonsággal, ami persze nem várhat egy percet sem. Persze ezt a felsorolást folytathatnám napestig.
Ez a folyamatos sterssz vezet odáig, hogy egyre többet fáj a fejünk, idegesnek érezzük magunkat minden ok nélkül, hirtelen elkezd vérezni az orrunk, szédülünk, de jelentkezhet mellkasi fájdalom is. Ez mind-mind a magas vérnyomás tünete.
És mi az ami még hozzásegít a magas vérnyomás kialakulásához? A mozgásszegény életmód, mely egyenes út a következő kockázati tényezőhöz, az elhízáshoz, valamint a túl fűszeres, elsősorban sós ételek fogyasztása. Azonban van egy rossz hírem azok számára, akiknek van a családjukban magas vérnyomástól szenvedő. Igen. A magas vérnyomásra való hajlam örökölhető.
Amint azon kapjuk magunkat, hogy a felsorolt tünetek jelentkeznek és tartósan fennállnak, érdemes felkeresni háziorvosunkat. Hiszen a magas vérnyomás nagyban hozzásegít az érszűkület, szívelégtelenség kialakulásához és nagyobb az esély egy esetleges agyvérzés bekövetkezésének is.
Ha nem akarunk kellemetlen mellékhatásokat okozó különféle gyógyszereket szedni, fektessünk hangsúlyt a megelőzésre. Már az is sokat jelent, ha nem dohányzunk (a nikotin köztudottan érszűkítő hatású), és nem fogyasztunk alkoholt. Kerüljük a sós ételek fogyasztását és együnk több zöldséget, gyümölcsöt. Fektessünk nagyobb hangsúlyt a testmozgásra, hiszen minden leadott kilo 2Hgmm-el csökkenti a vérnyomást. A kálium és magnézium bevitelével csökkenthetjük vérnyomásunkat. Fontos továbbá a rostban gazdag táplálkozás, hiszen az élelmi rostok javítják az emésztés, ezzel támogatva a fogyást. A halolaj pedig segít meggátolni az érfalak elmeszesedését, ezzel egyidőben pedig megőrzi az erek rugalmasságát.
Igaz, hogy ezen tippek sem nyújtanak 100%-os védelmet, de ha már ilyen apró változtatásokkal segíthetünk a szervezetünknek, hát miért ne tennénk meg?

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

1 hozzászólás

  1. Ha minden leadott kiló valóban 2 Hgmm-rel csökkentené a vérnyomást, akkor azok az emberek, akik 50 kg túlsúlytól szabadultak meg (rendszeresen jelennek meg ilyen cikkek, utána visszahíznak, de most nem ez a lényeg), már mind halottak lennének.

Hozzászólás