Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A kerti tavacska kiépítése

A kerti tavacska kiépítése

Egypár négyzetméteres vízfelület is sok élőlény számára nyújt életteret. A vízfelület kiterjedése arányos legyen a kert nagyságával. Nagyon kedvező helyzetben van az, akinek telkét patak vagy ér keresztezi, illetve határolja, ugyanis a természetes vízfolyás eltorlaszolásával egyszerűen kialakíthatja a tavat.
A mesterséges tavak medrét természetesen megfelelő anyaggal burkolni kell. Erre a célra vastag, hibátlan fólia is kiválóan megfelel, de az illesztésnél résmentesen kell forrasztani ! A vízinövényeket a vízmélységnek megfelelően lépcsőzetesen telepítsük! Mivel a vízinövények fényigényesek, a tó helyének megválasztásakor kerüljük az árnyékos területeket!
A komposztálás helye
A biokertben rendkívül fontos szerves anyag-forrás a komposzt, ahol a szerves hulladékok értékes komposztfölddé érlelődnek. Helyéül a kertnek egy félreeső, árnyékos sarkát szemeljük ki, de vegyük figyelembe, hogy ezt a helyet mindig kényelmesen el kell érnünk szállítóeszközünkkel. Az odavezető utat úgy építsük ki, hogy az még nedves időben is jól használható legyen. A komposztálóhely területe igazodjék az összegyűjthető szerves anyag mennyiségéhez, és az előkészítés módjához! A komposztprizmák és -silók mellett legyen hely a növényi trágyalevek érlelésére alkalmas hordók számára is!
Fakerítések
A kerítésnek elsősorban elhatároló szerepe van. Más szempontok szerint tervezzük meg a kerítést a közterületek határán és másképp a szomszédok felől. A jószomszédi viszony a sikeres biokerti munka fontos alapfeltétele, s ezt jelzi is a kerítés milyensége. A kertépítés gyakorlatában számos esztétikus fakerítés-megoldás alakult ki. Ilyen a vadász- vagy fonott kerítés, de semmiképpen se válasszunk zárt, magas deszkapalánkot. A kertben felhasznált faanyag tartóssága korlátozott, emiatt a baktériumos, gombás fertőzések, és minden fakártevő ellen a nyersanyagot impregnálnunk kell! Kimondottan olyan fapácot használjunk, amely nem ellentétes a bioművelés alapelveivel!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Burgonya

A burgonya élelmezési szempontból mondhatnánk azt is, hogy az első helyen áll. Nagyon fontos szerepet …

Leave a Reply