Utak a kertben

Az utakat úgy alakítsuk ki, hogy azok a kert minden fontos pontját összekössék. Így elkerülhetjük, hogy a munka vagy séta során beültetett, betelepített területre rálépjünk. A kert legfontosabb, leghangsúlyosabb építményeit: a bejáratot, a pihenősarkot, a komposztálóhelyet főutak kössék össze. Ezek 0,8-1 m szélesek és szilárd (tégla, kőzúzalék vagy salak) burkolatúak legyenek. Gondoljunk arra is, hogy ezeken az utakon kisebb szállítóeszközökkel, például kisgépekkel és talicskával is kell közlekednünk. Minden mellékút csatlakozzon a főutakhoz. A 30-50 cm szélességű mellékutakat gyepesítsük, vagy fedjük le kőlapokkal. Az ágyakat elválasztó keskeny utak többnyire a taposás hatására tömörödnek meg.
Fák és cserjék a biokertben
A biokertből semmi esetre sem hiányozhatnak a fák és a cserjék, hiszen a természetes ökoszisztémához a fás növények is hozzátartoznak. Kiválasztásuk során feltétlenül ügyeljünk arra, hogy kertünkbe túlnyomórészt őshonos fajok kerüljenek, mert egyrészt jobban illeszkednek a környezetünkbe, másrészt kevesebb gondozás mellett is jól fejlődnek. Ez egyaránt vonatkozik a dísz- és a gyümölcsfákra. A fák és a bokrok helyét úgy válasszuk meg, hogy kultúrnövényeinket árnyékolás nélkül védjék a széltől, a pihenősarkot kifejezetten árnyas helyen alakítsuk ki.
A fákat, bokrokat ligetszerű kis csoportokba vagy sövénynek telepítsük, hogy állatok is menedéket találjanak rajtuk vagy alattuk. A rendezett kert jó közérzetet ad a kert tulajának mert, ha rendesen gondozzuk akkor ezt a kert meghálálja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply