Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Sövények kialakítása

Sövények kialakítása

Az élő sövény a biokertek határolásának legszerencsésebb formája. Védelmükben gazdag állatvilág települhet meg. A természetes sövény munkaigénye sokkal kisebb. Nem igényel többet, mint az évi ritkítást, az elpusztult részek kiemelését és az ifjítást. Ezzel szemben helyigényes, telepítését ezért csak nagyobb kertekben ajánlhatjuk. A nyíratlan sövény 1,5-3 méteres helyigényével szemben a nyírott sövény számára megfelel egy 0,5-0,7 méteres sáv is. Bátran telepíthetjük még kicsi kertbe is, de akkor évente több alkalommal nyírnunk kell. A nyírott sövény mindig fenn keskenyebb, trapéz keresztmetszetű legyen, nehogy az alsó részek felkopaszodjanak a fényhiány miatt.
Sövénynek legalkalmasabbak a lombhullató cserjék. A tűlevelűek közül csupán a tiszafa ajánlható nyírott sövény kialakítására, mert a többiek alulról felkopaszodnak.
A talajok fizikai tulajdonságok szerinti meghatározása

A talajok megnevezése

  • A kötöttség értéke (Ka)
  • Durva homok 25 alatt
  • Homok 25-30
  • Homokos vályog 31-37
  • Vályog 38-42
  • Agyagos vályog 43-50
  • Agyag 51-60
  • Nehéz agyag 60 felett.

Ha egy kevés földet markunkban összeszorítunk, könnyen meghatározhatjuk fizikai kategória szerinti hovatartozását.
A homoktalajok váztalajok, gyorsan felmelegszenek, de ugyanolyan gyorsan lehűlnek, levegősek és rossz a víztartó képességük. A homokszemcsék között gyorsan lefolyó víz kimossa a tápanyagot, emiatt tápanyagban szegények.
A vályogtalajok kiegyenlített tulajdonságai a növények számára a legkedvezőbbek. A különböző méretű pórusok aránya a legtöbb esetben kedvező, ugyancsak jó a víz- és levegőgazdálkodásuk, továbbá művelhetőségük.
Az agyagtalajok kötöttek, tömődött szerkezetűek, hidegek, levegőellátásuk rossz. A napsugárzás hatására nehezen melegszenek fel, víztartó képességük jó, de a pangó víz a termesztett növényeket tönkreteheti

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply