Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A talaj kémhatásának megállapítása

A talaj kémhatásának megállapítása

A talaj kémhatásának a növények fejlődése szempontjából igen fon­tos szerepe van. A kémhatást pH-értékkel fejezzük ki, ami a talaj folyékony fázisának, illetve a talajszuszpenziónak az aktivitását jelenti.
Sokan elkövetik azt a hibát már az elején, hogy nem fektetnek nagy hangsúlyt erre a kérdésre. Pedig a ph érték nagyon fontos, ennek az egyensúlynak a megteremtése nélkül, könnyen kárba veszhet az egész eddigi munkánk.
A mészkerülő növények a 6 vagy ez alatti pH-értékű, savanyú kém­hatású talajt kedvelik, más növények a 8 pH-értékű, lúgos talajokat igénylik. A legtöbb termesztett növény számára a talaj semleges (6,8-7,2 pH
vagy e körüli értékű) kémhatása a legjobb, amelynek beállítására töre­kedni kell. Ahhoz, hogy a talaj pH-értékét egy egész fokkal növeljük, homok­talajon 15-17 kg, vályogtalajon 20-25 kg, agyagtalajokon 30-35 kg mész hatóanyagot kell kijuttatni 100 m2-enként. A talaj pH-értékének 1 egésszel való csökkentéséhez 100 m2-enként mintegy 300 kg érett istállótrágyára vagy 900-1000 kilogramm kerti komposztföldre van szükség.
A talaj szerkezetének javítása A tömörödött talajokat szerves anyag-adagolással, pillangósok és fűfélék termesztésével lehet lazább szerkezetűvé tenni. Gyakorta tőze­get is kevernek a talajba. Ezzel az eljárással a homoktalajok víztartó képességét javítják. Minthogy tőzegkészleteink korlátozottak, helyette más szerves anyagokat, például aprított szalmát is használhatunk. Hasonlóan sikeres megoldás az aprított fakéreg talajba dolgozása. Ez­által a talaj lazább lesz, levegővel telítődik, és a nedvességet jobban tartja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply