A talaj vizsgálat

A tápanyag-visszapótlás, a helyes trágyázás előfeltétele, hogy ismerjük a talaj tápanyagszintjét. Ezt azonban csak a laboratóriumi talajvizsgálat eredménye mutatja meg megbízhatóan. Ehhez talajmintát kell vennünk. Ha nincs külön erre a célra gyártott mintavevő eszközünk, akkor a kert több pontján emeljünk ki egy-egy ásónyomnyi földszelvényt, s abból vegyünk ki egykanálnyi földet (a kanalat lentről felfelé húzva). Az így kapott talajmintákat alapos keverés után adjuk át a szaklaboratóriumnak vizsgálat céljára, melynek eredményét jegyzőkönyvben közlik a megbízóval.
A nyugati országokban a kereskedelemben kapható eszközökkel a talaj pH-ját magunk is meg tudjuk határozni. Helyszíni sósavas csepegtetéssel a talajok mésztartalmát ki lehet mutatni, de alkalmas erre a célra a háztartási ecet is.
Szerves trágyák
Szervestrágyázással a tápanyagok (a mikroorganizmusok közreműködésével) lassan, a növények igényének megfelelő ütemben táródnak fel, így a túltrágyázás és a tápanyag kimosódásának veszélye egyaránt csekély. A talaj mikroorganizmusai a szervestrágyázás után tovább szaporodnak, ha a talaj nem savanyú és a víz-levegő aránya kedvező.
Ideális szerves trágya a komposzt, mivel itt a makrotápanyagok, a mikro- és a nyomelemek kiegyensúlyozott mennyiségben, arányosan vannak jelen. Ezzel szemben a többi trágyafélében a tápanyagok aránya rendkívül változó. Például a vérliszt N-tartalma 15%, mésztartalma csak 0,8%. A csontliszt esetében ez az arány éppen fordított. A friss lótrágya N-tartalma 0,5% körül van, mésztartalma 0,2%.
Ásványi trágyafélék
Az ásványi trágyafélék a biokertész szerint nem a kereskedelemben kapható szintetikus műtrágyák, hanem természetes ásványi anyagok, mint a nyersfoszfát, a kálimagnézia és a különböző mésztartalmú anyagok: algamész, alganit, mésziszap, mészkőpor stb. Ezek az ásványi trágyafélék nyomelemeket is tartalmaznak. A szintetikus műtrágyák használata a mindenkori tápanyagigény és -szükséglet pontos ismeretét feltételezi, ezenkívül a talajéletet és a talajvíz tisztaságát súlyosan veszélyezteti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply