A mulcsozás

A mulcsozás a talajápolás és a talajjavítás különleges módja, amikor szerves anyagot terítünk a talaj felszínére. Jó mulcsanyag a sövények nem fásodott nyesedéke, a feldarabolt szalma, lomb, kaszálék stb. Ügyeljünk arra, hogy csak zöld hajtásdarabok kerüljenek a mulcsrétegbe. A fásodott vesszőket aprítsuk fel, keverjük egyharmad-kétharmad arányban fűnyírásból vagy egyéb eljárásból származó zöld anyaggal, s csak ezután használjuk mulcsként. Az ilyen szerves talajtakaró réteg megakadályozza a talaj nedvességtartalmának elpárolgását, részben táplálja a talaj mikroorganizmusait, levegősebbé teszi a talajt, fellendíti a talajéletet.
A kártevők elhárítására, riasztására szolgáló mulcstakaró. A talajon élő kártevőket speciális mulcskeverékekkel távol tudjuk tartani. Egy-egy csigainvázió kétségbeejtő csapást jelent a kertész
számára. Mérgek nélkül is elvehetjük jó étvágyukat, ha a védendő növények alját páfránnyal mulcsozzuk. A páfránylevelek a napon
gyorsan kiszáradnak, és száraz, durva, érdes felületük a csigák számára áthatolhatatlan akadállyá válik. A növények alá szórt forgács és kőpor is hasonló hatású. A kártevők elhárítására más növényeket is felhasználhatunk. Például a káposzta közé fektetett paradicsomnövény átható szaga távol tartja a káposztalepkét.
A talaj nedvességének megőrzése
A növény csak a vízben oldott tápanyagokat képes felvenni, ezért a talaj kedvező vízellátása nagyon fontos feladat. A talajt feltétlenül meg kell óvnunk a kiszáradástól! A csupasz talajfelület a napsugárzás hatására gyorsan kiszárad, mert a kapillárishatás következtében a víz akadály nélkül elpárolog. Ha a felületet gyakran kapáljuk, a kapillárisokat megszüntetjük. Jobb módszer azonban a mulcsozás, mert ezzel a talaj víztartalmát megőrizzük, s egyben tápanyagokat pótolunk vissza.
A talajtakaró növények szintén árnyékolnak, s a kiszáradást is hátráltatják. Ezt az eljárást sikeresen alkalmazhatjuk évelők telepítésével.
Hosszan tartó szárazság esetén az elpárolgott vizet öntö7éssel pótolnunk kell. Alapszabály: mértékkel öntözzünk, mert a víz kimossa a talaj tápanyagait.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply