A speciálkomposzt

Speciális feladatok (növényvédelem, hiánytünetek stb.) megoldására külön komposztáljuk az összeválogatott nyersanyagokat. Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos szerves alapanyagból nagyobb mennyiség gyűlik fel, amit szintén komposztálhatunk (nagyobb mennyiségű istállótrágyát, lombot, szalmát vagy fafeldolgozó üzemek közelében kéregdarabokat). Jó komposztalapanyag lehet egy-egy parlagterület művelésbe vétele folytán kitermelt gyephanttömeg. A sokoldalúan használható gyepszintföld alapanyaga lehet az ilyen különleges komposzt.
Komposztáláskor az alapanyagokat rétegezzük prizmába, s az egyes rétegek közé szórjunk meszet, szerves trágyát. Egy vékony réteg komposztföld is sietteti a komposztálódás folyamatát. Mint már említettük, istállótrágya komposztálásakor ne meszezzünk!
Az így előállított „egyoldalú” komposztot pH-értékének és tápanyag-összetételének megfelelően kell a kertben felhasználni!
Vízellátás, vízháztartás
A víz a növényi, állati és végeredményben az emberi élet alapeleme. Víz nélkül egyetlen élőlény sem létezhet. A víz elpárolog, majd csapadék formájában visszajut a földre. A talajba szivárogva a vízzáró rétegek felett összegyűlik, s forrás formájában bukkan fel újra. Ebben a mindig ismétlődő körforgásban a környezetterhelő-szennyező faktorok a vízminőséget rontják, ezzel szemben a földkéreg szűrőrétegként tisztítja a vizet. Egyes iparvidékeken a negatív tényezők annyira túlsúlyba juthatnak, hogy azt már a talaj szűrő-tisztító hatása sem tudja közömbösíteni, s ez a vízminőség romlását okozza. A szennyezett víz a biokertész munkáját is hátrányosan befolyásolja. A közművek tisztított, előkészített vize érték, s csak mértékkel használjuk öntözésre!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply