Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A folyékony trágyázás

A folyékony trágyázás

Ha állati trágyát vízzel keverve erjesztünk, folyékony trágyát kapunk. Trágyaleveket meghatározott növények erjesztésével is elő lehet állítani. Az így készített levek N- és K-tartalma rendkívül magas, tehát vigyázzunk, nehogy a növényeket megperzseljük vagy fokozott hajtásnövekedésre serkentsük !
Leveket nemkívánatos kémiai folyamatok beindulását elősegítő fémedényekben ne erjesszünk. Kiváló folyékony trágyát készíthetünk csalánból, de jó hatásúak a nadálytő, a zsurló, a varádics, a páfrány és a pitypang felhasználásával készített levek is.
Zöldtrágyázás
A zöldtrágyázásnak egyszerre több kedvező hatása is van. A vegetációs időszakban ezek a növények takarják-árnyékolják a talaj felületét, megakadályozva a víz elpárolgását, és a talaj cserepesedését. A zöldtrágyanövények igen jó gyomfojtók. A kifejlett növényeket beszánthatjuk, bedolgozhatjuk vagy a felületen elterítve mulcsozásra használhatjuk. A talajban maradó gyökerek lazítják a földet, a pillangós zöldtrágyanövény a levegőből gyökérbaktériumai által gyűjtött nitrogént megköti, pusztulása után más növények számára is felvehetővé teszi.
A mulcstakaró alatt tömegesen elszaporodó talajmikrobák a tápanyagok egész sorát tárják fel, s ezzel a következő kultúrnövényt is ellátják tápanyaggal.
A komposztálás folyamata
Komposztálódás közben a növényi szerves anyagok a mikroorganizmusok közreműködésével korhadási folyamaton mennek keresztül. Ezek a folyamatok tárják fel a növények számára felvehető tápanyagokat.
A kertben és a háztartásban található majdnem minden szerves anyag komposztálható. Nagyon fontos azonban, hogy a komposztálás folyamatában szerepet játszó mikrobák ideális működéséhez megfelelő szén-nitrogén (C/N) arány meglegyen a komposztálandó nyersanyagban. Ez az arány optimális esetben 30: 1, amit a komposztálandó anyag megfelelő arányú keverésével kell kialakítanunk. Figyelembe kell venni, hogy a friss zöld anyag, például a fűnyiradék C/N aránya 7-10/1, az állati eredetű trágyák CIN aránya 15-20/1, a konyhai hulladékoké 23/1. Ezzel szemben a gabonaszalma CIN aránya 50/1, a faforgács CIN aránya több mint 5001M!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Burgonya

A burgonya élelmezési szempontból mondhatnánk azt is, hogy az első helyen áll. Nagyon fontos szerepet …

Leave a Reply