Kezdőlap / Állatok / Halak / A Kis kalászhal és a Tengeri pérhal

A Kis kalászhal és a Tengeri pérhal

Kis kalászhal Atherina boyeri
Jegyei: teste karcsú, erősen nyújtott, 2 rövid hátúszója van. Szájnyílása széles, rézsút felfelé irányuló; orra hegyes; szemei nagyok, keresztmetszetük meghaladja az orr hosszát. A fejét és testét fedő pikkelyek közepesen nagyok, 45 egy hosszanti sorban. Az első hátúszó 7-8 vékony tüskés úszósugárral, a második egy tüskés és 11 lágy sugárral. A hátúszók közti távolság kétszer akkora, mint a szem átmérője. Farok alatti úszója (a második hátúszóval szemben) 1 tüskés és 11-15 lágy sugárral. Oldalvonala jelentéktelen. Színezete: háta és oldalai a zöldesszürkétől a zöldeskékig váltakozik, hasa fehéres. Oldalán a szem keresztmetszeténél keskenyebb, ezüstszínű hosszanti csíkok húzódnak. A pikkelyek szegélye feketén pettyezett. Teste kissé áttetsző; hossza: 8-10 cm, max. 12,5 cm. Élőhelye: sekély parti vizek, folyótorkolatok, édesvizű tavak a Földközi-tenger medencéjében.
Életmódja: rajhal, rendszerint közvetlenül a felszín alatt mozog, és csak télire vonul nagyobb mélységekbe. Május és augusztus között ívik, ikráit édes- és brakkvízben, dús növényzetű parti részeken rakja le. Az ikrák hosszú, fonálszerű függelékkel növényeken tapadnak meg. Tápláléka: állati plankton, a Fekete-tenger környékén a fenéklakók pl. az árvaszúnyog lárvái is.

Tengeri pérhal Mugil cephalus
Jegyei: teste erősen nyújtott, orsó alakú, 2 rövid hátúszója és erősen lapított feje van. Szájnyílása kicsi, végállású, ajkai keskenyek, fogai kefeszerűen állnak. Szeme nagy zsíros szemhéjjal (ez megkülönbözteti valamennyi európai tengeri pérhal fajtól). Pikkelyei nagyok, kerekdedek, ráterjednek a fejre is, 42 van egy hosszanti sorban. Oldalvonala alig látszik. Feje alsó felén széles, lándzsaszerű torokfolt van. Sűrű kopoltyúszűrő, hosszú, vékony kopoltyútüskékkel. Az első hátúszó 4 tüskés sugárral, a második 1 tüskés és 8 lágy sugárral; farok alatti úszója (a második hátúszóval szemben) 3 tüskés és 8 lágy sugárral. Színezete: háta hamuszürke, aranyló és kék színű fémes csillogással; oldalain 9-10 sötét hosszanti csík; hasa fehéres. Testhossza: 30-50 cm, max. 65 cm; a hímek hossza csak a 2/3-a a nőstényekének. Élőhelye: általában homokos talajú, dús növényzetű sekély parti vizek, lagúnák, folyótorkolatok. Világszerte elterjedt. Életmódja: kis rajokban élő, gyors mozgású tengeri hal (a fiatalok rendszerint közvetlenül a felszín alatt mozognak), táplálék után a brakk-és édesvizekbe is beúszik.Tavasztól őszig ívik. Ikrái nagy olajcseppel, közvetlenül a fenék felett sodródnak. Tápláléka: férgek, apró rákok és puhatestűek, utóbbiakat az iszapból szűri ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás