Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A kisbaba első éve

A kisbaba első éve

Az újszülött kortól az első életév végéig a csecsemő egyre több időt tölt ébren. Érzékszervei egyre több információt vesznek fel a külvilágból. Hihetetlenül gyorsan tanul, szemünk láttára ügyesedik, okosodik. Válaszol a külvilág jelzéseire és válaszainak visszhangját újból feldolgozza. Eleinte véletlenül sikerül egy-egy új mozgás, majd fáradhatatlanul próbálgatja, mígnem biztos, begyakorlott készséggé válik.
A csecsemő mozgás- és értelmi fejlődésében nagy egyéni különbségek vannak. A fejlődés üteme egyszer gyorsabb, máskor kissé lassúbb. Az egyik gyermek hamarabb tanul meg beszélni, másik előbb kezd el járni.
A mozgás- és az értelmi fejlettségnek az egyes életkorokban tapasztalt sajátosságait tájékoztató jellegük miatt adjuk meg.
A hathetes csecsemő hason fekve néhány másodpercig megtartja a fejét. A keze még gyakran ökölbe szorított, mint újszülött korban. A végtagok tartásának hajlított jellege lassan oldódik. A mozgása még összerendezetlen, a felső és az alsó végtagok egyszerre mozognak. Ülésbe húzva fejét csak néhány másodpercre tartja meg. Élénken figyel, a közelében mozgó tárgyakat szemével követi. Mosolyog.
Két hónapos korban megkezdődik a felső végtagok önállóbb mozgása. A tenyér ujjai nyitottabbak. Ha kezénél fogva ülésbe húzzuk, a feje még hátracsuklik, de egyre hosszabb az az időtartam, amíg néhány másodpercig a gerinc tetején meg bírja tartani.
Három hónapos korától többnyire átalussza az éjszakát. Egy-egy magánhangzós szótaggal gügyög. Hason fekve fejét. vállát megemeli, a gerince ív alakban meghajlik. Ülésbe felhúzva saját maga is segít a mozgás kivitelezésében. A felső végtagok mozgásszabadsága nagyobb, a tárgyakat meglátva utánuk nyúl, megüti azokat. Az újszülött kori automatikus járás- és fogóreflex kialszik.
Négy hónapos csecsemő az oldalára fordul. Játszik a kezével, próbálja megfogni a tárgyakat, de célzása még pontatlan. Megtámasztva 10-15 percig képes ülni.
Az öt hónapos csecsemő a hátán fekve lábujjaival játszik. Kis helyzetváltoztatásra képes. Fogása egyre biztosabb.
Féléves csecsemő négykézlábra állva löki magát, kúszik. Felülni még nem tud, de rövidebb ideig támaszték nélkül megül. Lábára állítva ugrál, az eddigi állóképessége elvész. Hason fekvésben az egyik könyökére támaszkodva játszik. Felülve két kézzel nyúl a tárgyak után, szájához viszi a megragadott dolgokat. Forog, komoly helyzetváltoztatásra képes. Gőgicsél, gagyog.
Az önálló felülés nyolc-kilenc hónapos korban következik be. Támaszték nélkül biztosan, egyenes háttal megül. Tíz hónapos korában feláll, állásból ülésbe ereszkedik. Szó¬tagokat mond, „pápá”-t int.
Egyéves kora körül önállóan megáll, kapaszkodva járni kezd. Étkezéskor már használja a kanalat, poharat. Kezével kisebb tárgyakat ügyesen felvesz, a tányérjáról csipegeti az ételt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply