Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A kitárulkozó világ

A kitárulkozó világ

A pici mozgása 10 hónapos kora körül rohamosan fejlődni kezd.
A csúszás-mászás már rutinná válik számára, így már jöhet az álldogálás, totyogás. majd a járni tanulás időszaka.
Gyakran hívják a pszichológusok a gyakorlás időszakának is. Gyermekünk egyre jobban érdeklődik már azon tárgyak iránt is. amiket a kezébe adunk, legyen az kanál, étel vagy valamilyen játék. Ebben az időszakban kezdenek el kötődni egy konkrét tárgyhoz, pl. alvómaci, baba vagy esetleg valamilyen rongy. Ez a későbbiekben fontos lehet.
Visszatérve a tárgyakhoz! Ne keseredjünk el,
ha gyermekünknek esze ágában sincs megenni a kenyérdarabot, hanem azt élvezettel csak szétmorzsolja, vagy ha századjára is ledobja a kanalat a földre.
Így tanulja meg a dolgok természetét és a tárgyak viselkedését, és folytonosan megtapasztalja saját ,,nagyszerűségét”.
Még csak neheztelni sem lehet egy kisemberre, aki ebédnél boldogan hajigálja le a kanalat. vagy
fújja a főzeléket. A diadalittas kis pofijának látványára – ami azt tükrözte: – Látod mama, ezt én
csináltam egyedül.” – inkább elérzékenyültem, minthogy haragudtam volna. Ez természetesen csak a kezdeti időszakban volt így, később azonban már rá kell szólni, és a viselkedését is bizonyos korlátok közé kell szorítani.
Ahogy elkezd járni, úgy rögtön új perspektívából lát mindent, kitárul előtte a világ. Boldogan indul felfedező – és rámoló utakra. Ki-be pakol. fiókokat húzkod, virágföldezik stb., és közben végig meg van magával elégedve, mi mindenre képes. Egyre gyakoribbá válik az ún. kukucs játék. Eltakarja a kezével a szemét, nem látja az édesanyját, elveszi a kezét, akkor hirtelen láthatóvá válik. Mindezt a műveletet képes egész nap gyakorolni, és még este is úgy kacagni rajta, mintha most csinálta volna először.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply