Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A kitárulkozó világ

A kitárulkozó világ

A pici mozgása 10 hónapos kora körül rohamosan fejlődni kezd.
A csúszás-mászás már rutinná válik számára, így már jöhet az álldogálás, totyogás. majd a járni tanulás időszaka.
Gyakran hívják a pszichológusok a gyakorlás időszakának is. Gyermekünk egyre jobban érdeklődik már azon tárgyak iránt is. amiket a kezébe adunk, legyen az kanál, étel vagy valamilyen játék. Ebben az időszakban kezdenek el kötődni egy konkrét tárgyhoz, pl. alvómaci, baba vagy esetleg valamilyen rongy. Ez a későbbiekben fontos lehet.
Visszatérve a tárgyakhoz! Ne keseredjünk el,
ha gyermekünknek esze ágában sincs megenni a kenyérdarabot, hanem azt élvezettel csak szétmorzsolja, vagy ha századjára is ledobja a kanalat a földre.
Így tanulja meg a dolgok természetét és a tárgyak viselkedését, és folytonosan megtapasztalja saját ,,nagyszerűségét”.
Még csak neheztelni sem lehet egy kisemberre, aki ebédnél boldogan hajigálja le a kanalat. vagy
fújja a főzeléket. A diadalittas kis pofijának látványára – ami azt tükrözte: – Látod mama, ezt én
csináltam egyedül.” – inkább elérzékenyültem, minthogy haragudtam volna. Ez természetesen csak a kezdeti időszakban volt így, később azonban már rá kell szólni, és a viselkedését is bizonyos korlátok közé kell szorítani.
Ahogy elkezd járni, úgy rögtön új perspektívából lát mindent, kitárul előtte a világ. Boldogan indul felfedező – és rámoló utakra. Ki-be pakol. fiókokat húzkod, virágföldezik stb., és közben végig meg van magával elégedve, mi mindenre képes. Egyre gyakoribbá válik az ún. kukucs játék. Eltakarja a kezével a szemét, nem látja az édesanyját, elveszi a kezét, akkor hirtelen láthatóvá válik. Mindezt a műveletet képes egész nap gyakorolni, és még este is úgy kacagni rajta, mintha most csinálta volna először.

Ezt mindenképpen olvasd el!

“Vacsoracsata”

Etetéskor kerüljünk mindent, amitől feszültté, idegessé válunk. Ne bosszankodjunk azon, hogy túl sok időt fordítottunk …

Hozzászólás