A bulimia

A bulimia egy táplálkozási rendellenesség, melynek fő tünete nem a koplalás, hanem éppen az, hogy a beteg rövid időszakok alatt rendkívül sokat eszik. Az ilyen „falós” időszakokat szigorú fogyókúrás időszakok követik. A bulimiában szenvedő betegek sokszor erőltetett testedzést, sportolást végeznek, sőt, hánytatást, vagy éppen has hajtást alkalmaznak, vízhajtókat szednek annak érdekében, hogy a mértéktelen evés ellenére se hízzanak el.

A bulimiás jellemzője, hogy gyakorta titkolja betegségét, nincs is nehéz dolga, a hétköznapi ember számára nincsenek jellemző, könnyen észlelhető tünetek. A betegség elsősorban nőknél fordul elő, többnyire 15 és 24 éves kor között jelentkezik. Az okok pontosan nem ismertek. A jelek szerint nem köthető ilyen vagy olyan személyiségtípushoz, viszont nagy stresszt jelentő eseményhez, mint például halálesethez, szakításhoz, vagy a munkahely elvesztéséhez annál inkább.

Sok bulimiás arról számol be, hogy a falánksági rohamok előtt nem tűnő feszültséget érez, s különösen akkor nem tud ellenállni az ételek csábításának, ha unatkozik, vagy ha magányos. Ilyenkor a betegek a szokásos napi táplálékmennyiség háromszorosát-négyszeresét fogyasztják el, melynek köszönhetően az evés alatt a szorongás oldódik, de befejeztével az visszatér.

A bulimia sikeres kezelésének feltétele az, hogy a beteg felismerje: táplálkozási rendellenességben szenved, mely veszélyezteti egészségét, kapcsolatait, egész életét. A beteg együttműködésére igen nagy szükség van, mert a rendszeres táplálkozásra kell törekedni, tartania kell súlyát, melyben az orvossal megállapodott. Föl kell ismerni a falánksági rohamok okait, valamint vállania kelle a betegnek problémáját, le kell szoknia arról, hogy elbújik a világ elől, így könnyebben található megoldás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás