Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A klímax következményei

A klímax következményei

A szakemberek szerint a pszichés alkat nagyon meghatározó lehet a klimaxos pszichés zavarok kialakulásában. Ennek leggyakrabban megjelenő tünete az érzelmi labilitás. A vérzés megszűnése önmagában is komoly válságot okozhat. A nők többsége azonban attól szenved, hogy létét nőiességével azonosítja, és kétségbeesetten harcol fiatalsága megtartásáért.
A ma többnyire egykés családokban érthetően teljes űr következik be az egyetlen gyermek eltávozásával. A gyermektelen vagy a pár nélkül maradt nők számára a változás kora még nagyobb megrázkódtatást jelent.
Nem minden esetben ilyen sötét és szomorú a klimax időszaka. Felszabadulás érzését hozhatja a korábban menstruációs zavarokkal küszködő vagy a nemkívánatos terhességtől félő nő számára.
Érdemes Beauvoir megállapításán elgondolkodni: „A klimax gyötrelmekkel terhes korszaka tovább tart – néha egész a halálig – az olyan nőnél, aki nem tudja magát rászánni a megöregedésre, ha csupán bajaira számíthat, a végsőkig küzd megtartásukért.”
A férfiak nem foglalkoznak annyit ezzel az életszakasszal, mint a nők, igaz, náluk nem jár olyan sok elváltozással. Nincs hőhullámuk, izzadási rohamuk stb. Felborul ugyan a hormonális egyensúlyuk, de ez hosszabb idő alatt következik be. A herékben később kezdődnek el a változások és egyénektől függően igen eltérőek. A hímivarsejtek (spermiumok) termelése, a közösülő és a megtermékenyítő képesség magas korban is megmaradhat. Ezt kevesen tudják, ezért férfiasságukat az ötvenes évük körül akarják még egyszer bebizonyítani. Sajnos a következményei súlyosak lehetnek! Családok esnek szét, életek mennek tönkre csak azért, mert a korosodó férj és apa egy fiatal lánynál keresi az elmulasztott percek, napok, évek pótlását. Sok esetben barátaik, munkatársaik is drukkolnak ifjonti hősiességüknek, ahelyett, hogy józanságra intenék őket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecsketejjel a betegségek ellen

A kecske a szegény ember tehene a mondás szerint. Régebben sokan hozzájutottak a kecsketejhez, melynek …

Hozzászólás