Kezdőlap / Pénzügy / Biztosítás / A kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás

Minden autóval rendelkező ember tudja, mi is az a kötelező felelősségbiztosítás. De mennyit is tudunk igazán? Annyit tudunk, hogy minden évben meg kell kötni, és reményeink szerint minden alkalommal kifogunk egy olcsóbbat, hogy kisebb legyen a költségünk. Nem mindenki fordít ennyi figyelmet erre az egyébként fontos területre, s bár kötelező, az autósok 10%-a nem is rendelkezik felelősségbiztosítással. Ez, valljuk be, elég ijesztő szám. Azért kelt félelmet, mert igen magas az arány. Ha lefordítjuk a magunk nyelvére, ez azt jelenti, hogy ha valaki valamit elbénáz, és mi magunk vagyunk a szenvedő alanyai, akkor minden tizedik autós esetében a kártérítési összeg gondolata oly törékennyé válik, mint a semmibe veszett biztonságérzetünk. Abban az esetben, ha mi magunk vagyunk a károsultak, de a másik félnek nincs biztosítása, akkor majdhogynem nincs is senki a világon, aki kártalanítani tudna bennünket.
Ez a tény nem annyira kétségbeejtő, mint amennyire természetes, hogy van rá megoldás, csak nagy számban nem tudunk róla. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) fizet ebben az esetben is és akkor is, ha a másik fél cserbenhagy bennünket, bár az további kellemetlenségekkel jár számára.
Lehet, hogy a balesetet okozó félnek van biztosítása, de a biztosítója nem áll helyt 100%-ban ügyfeléért.
Amikor biztosítót választunk, ne csak azt figyeljük, hogy minél olcsóbb legyen. Tudnunk kell, hogy akkor, amikor olyan biztosítót választunk, ahol tagsági díjat fizetünk, mi magunk is tulajdonosai leszünk a társaságnak. Tehát, ha a biztosító nem tud fizetni egy általunk okozott baleset kárvallottjának, akkor azt nekünk, magunknak kell megtenni. Válasszuk hát a költséghatékony lehetőséget, és ne feltétlenül a legolcsóbbat, mert arra akár rá is fizethetünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az életbiztosítások kialakulása

Az életbiztosítások megjelenésének elengedhetetlen feltétele volt a csillagász, Edmond Halley által 1693-ban megalkotott halandósági tábla. …

1 hozzászólás

  1. Nagyon jó a cikk, figyelemfelkeltő és informativ, nekem segített, és több kérdést is vetett fel bennem…. Enélkül nem jutott volna eszembe ezeknek utána járni, pedig fontos kérdések…. Köszönöm!

Leave a Reply