Kezdőlap / Pénzügy / Biztosítás / A Teljes Költség Mutató és hiányosságai

A Teljes Költség Mutató és hiányosságai

A Teljes Költség Mutató (továbbiakban TKM) a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások (unit-linked) számára létrehozott költségmutató, melynek célja, hogy összehasonlíthatóvá tegye az egyes termékeket árazásuk szerint.

A költségek számításához a TKM tábla egy típuspéldát vesz alapul a következők szerint: 35 éves férfi köt életbiztosítási szerződést 232.000 Ft-os éves díjjal. A díjat évente csoportos beszedési megbízással fizeti, és csak a kötelező kockázati biztosítási elemeket választja.
A TKM tábla a fenti esetre 10, 15 és 20 évre számol minden olyan költséget, ami a befektetés értékét csökkenti.

A TKM tábla egy nagyon jó kezdeményezés – a sokáig összehasonlíthatatlan – életbiztosítások összevetésére, azonban sajnos sok hiányossággal rendelkezik.
Ezek közül a legfontosabbak:
– egy meghatározott éves díj mellett került kiszámításra: Sok termék esetében a költségek nagyban függnek az éves díj nagyságától, magasabb éves díj esetén csökkennek. Így ha valaki nem 232.000 Ft-os éves díjjal, hanem annál lényegesen magasabbal kíván szerződést kötni, annak fals, akár teljesen helytelen információt is mutathat.
– A fixen beépített kockázati elemeket számolja: Ha az egyik termékben van egy fix, magasabb kockázati biztosítás a másikban pedig nincs, akkor nem teszi lehetővé a két termék összehasonlítását azonos szolgáltatások mellett.
– Ugyan nem róható fel a TKM táblának, de tény, hogy ezeknél az életbiztosításoknál nagyon fontos a befektetési alapok hozama, ami semmilyen módon nem szerepel benne. Egy olcsó, de rossz hozamú befektetés pedig semmivel sem jobb egy drága, de jó hozamúnál, sőt…

Összességében a TKM tábla egy nagyon jó kezdeményezés. Azok számára, akik kizárólag megtakarítási céllal szeretnének egy átlagos díjú szerződést kötni, megközelítőleg elegendő is a tájékozódásra (hozamok még ekkor is hiányoznak). Azoknak viszont, akik magasabb összeggel, esetleg további kiegészítő biztosításokkal szeretnének szerződést kötni, érdemes magukat ennél jobban beleásni a piacba.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az életbiztosítások kialakulása

Az életbiztosítások megjelenésének elengedhetetlen feltétele volt a csillagász, Edmond Halley által 1693-ban megalkotott halandósági tábla. …

Leave a Reply