A szájpenészről

Szájpenész (soor oris)

A szájüreg gyulladásos folyamatai közül csecsemőkorban a leggyakoribb a soor. Ezen betegség okozója a Monilia- más néven a Candida albicans nevű gomba. Ez a csecsemő bőrén, végbéltáján gyakran kimutatható, mindenütt jelen levő és veszélytelen, egészen addig, míg a szervezet valamilyen oknál fogva le nem gyengül(pl.: antibiotikus kezelés után), de az újszülötteknél-csecsemőknél többnyire a fejletlen védekezőrendszernek köszönhetően alakul ki-nem megfelelően tisztán tartott tárgyaktól, melyek a baba szájába kerülve okoznak fertőzést- súlyos esetben még gomba- sepsist is okozhat. Leggyakrabban azonban a szájban fordul elő, főleg újszülött- és fiatal csecsemőkorban, illetve később kiszáradásos és sorvadásos állapotokban szokott kórosan elszaporodni ez a kórokozó. Kétoldalt az orca nyálkahártyáján gombostűfejnyi fehér pöttyök alakjában kezdődik(mintha gríz-szemek lennének), de lepedékszerűvé is összefolyhat, ráhúzódhat a nyelvre is, azt is foltosan lepedékessé teszi, sőt, még a nyelőcsőre is átterjedhet és nyelési nehézséget is okozhat. A pici gyerekeknél ez ronthatja a szopási készséget, csökkenhet az étvágya, de lázat, fájdalmat nem okoz. A gombatelepek a száj nyálkahártyájáról ledörzsölhetőek.
Nagyon fontos a megelőzése ezen betegségnek, amelyet elsősorban a gondos tisztasággal lehet elérni: a cumik, tápszeres üvegek kifőzésével, a mell mosásával szoptatás előtt, játékok rendszeres tisztításával. A fertőződés ugyanis a gombát tartalmazó s a csecsemő szájába bekerülő tárgyak útján keletkezik. Fontos a folyadékszükséglet gondos pótlása is(szoptatással, itatással).
A köznyelven ismert rózsaméz- bórax- glicerines oldat nagyon hatásos megelőzési és kezelési módszer is. Megelőzésként a cumira szoktak csepegtetni az oldatból, és ezt szopogatja le a gyermek- így fertőtleníti a száj nyálkahártyáját. Steril gézlapra csepegtetve a száj nyálkahártyájáról határozott mozdulatokkal-de ne durván-dörzsöljük le a gombatelepeket- ha már kialakultak. Az állkapocs-szögletben nagyon nehéz eltávolítani a lepedéket, de ha nem tesszük meg, a fertőzés kiújul. Amennyiben a fertőzés a kezelés ellenére nem javul, orvoshoz kell fordulni, aki gombaölő ecsetelőt ír fel(Diflucan, Nystatin . . . ). A szájpenész szövődménye súlyosan elszaporodott Candida esetén-illetve kezeletlen esetekben terjed a nyelőcsőbe, onnan a gyomorba, és a véráramba is kerülhet-így sepsist is okozhat, amely halálos kimenetelű is lehet. Gyakoribb azonban, hogy a baba tápcsatornáján áthaladva a végbéltáján és környékén jelenik meg gombás kiütés- ezeket is hatásosan lehet kezelni megfelelő krémekkel, ecsetelőkkel(Canesten, Sol.tricolorata).
Tehát a legfontosabb a megelőzés, amelyet a higiénia betartásával lehet elérni. A rendszeres fertőtlenítés nagyban segít, hogy gyermekünk elkerülje ezt a fertőzést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply