Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A gyerekkori hányásokról

A gyerekkori hányásokról

A hányás a gyerekkor egyik leggyakoribb jelenség, amely számos betegség kísérő tünete lehet. A kiváltó ok eredete, a megjelenési formája, hevessége és gyakorisága különböző lehet.
Újszülöttkorban a nagyobb mennyiségű magzatvíz lenyelése után gyakran fordul elő hányás. Ekkor gyomormosást kell végezni (a gyomor kapacitása az első napon 7ml, a második napon 15ml, a negyedik napon 50ml)- ezután a tünet elmúlik, ha más kiváltó ok nincs.
Csecsemőkorban egyik megjelenési formája a levegőnyelés- okozta hányás. Ez főleg mohó, nyugtalanul szopó csecsemőknél fordul elő, akik szoptatás közben sok levegőt nyelnek. Ez feszülő érzést kelt körülbelül fél óra múlva, a gyerek élénk sírással jelzi a fájdalmat, egészen addig, míg nem sikerül büfiznie. Fekvő helyzetben azonban előfordul, hogy a levegővel együtt tej is távozik.
Ezt megelőzendő szoptatás után a csecsemőt tartsuk függőlegesen pár percig, hogy csak a lenyelt levegő távozzon. A pépes és darabos ételek bevezetése után ez rendszerint megszűnik.
Csecsemőkorra jellemző másik jelenség a „kérődzés”.Ez egy sajátságos jelenség náluk. A lenyelt táplálékot „visszakérődzik”,tehát a szájukba visszaöklendezik, miközben rágó-szopó szájmozgást végeznek. Az így szájba jutott gyomortartalmat forgatja, és vagy újból lenyeli, vagy kicsorgatja. Ezt a műveletet sokszor hosszú időn keresztül végzik, úgy, hogy nem egyszer az egész elfogyasztott táplálék kárba vész. Régebben ezt egyértelműen pszichés eredetűnek tartották, a csecsemő értelmi-érzelmi elhanyagoltságát, az ingerszegény környezetet okolták. Kiváltásában szerepe lehet ezeknek a tényezőknek is, de ma elsősorban reflux- betegségre, fejlődési rendellenességre, esetleg fertőzésre kell gondolni.
Gyermekkorban- 1éves kor után-is előfordulnak a szokványos hányások. Ez lehet étkezés elleni tiltakozás jele, ami általában betegség után alakul ki, amikor a szülők rábeszéléssel, fenyegetéssel, mesével, ígéretekkel próbálják a gyereket evésre bírni. Az erőltetés már az étel meglátásakor undort és hányást válthat ki. Jobb eredményt érhetünk el, ha erőltetés helyett inkább kevesebbet tálalunk, és együtt eszünk-remélve, hogy ez a gyerek kedvét is meghozza.
Előfordulhat iskolába indulás előtt is hányás-ez az ideges gyerekeknél jelentkezik, akik félnek attól, hogy elkésnek, hogy felelni fognak. Az ilyen apróságokat nyugtassuk meg, keltsük fel időben, készíttessük ki a felszerelését még előző este.
Utazáskor is felléphet hányás az egyensúlyszerv izgalma miatt. Ez alkati tulajdonság is lehet, amely egész életen át kísérhet. Megelőzésképpen gyerekeknek ajánlott a Daedalon kúp vagy tabletta adása indulás előtt.
Ezek az általános kiváltó okai a hányásnak, ezenkívül komoly betegségek tünete és következménye lehet még.
Nagyon fontos ebben az esetben a folyadék pótlása-lehetőleg hűtött formában, kortyonként. Amennyiben a hányás nem csillapodik, kórházi kezelésre szorul a gyermek, ellenkező esetben kiszáradáshoz vezethet ez az állapot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A bulimia

A bulimia egy táplálkozási rendellenesség, melynek fő tünete nem a koplalás, hanem éppen az, hogy …

Leave a Reply