Aerob

Görög eredetű szó. Önmagában egy energiatermelő folyamat típusát jelenti. (oxigént használ az élőlény) A levegő oxigénjének jelenlétét igénylő, aerob baktériumok, csak oxigéntartalmú környezetben tenyésző baktériumok. Ennek ellentéte az anaerob baktérium, mely nem igényel oxigént az életben maradáshoz. Vannak olyan baktériumok, melyek pathogének, azaz betegséget okoznak, más baktériumok apathogének, azaz nem okoznak semmilyen kóros elváltozást.
A betegséget okozó fajták (Streptococcusok, Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok) sokszor együtt járnak a szervezetben egyéb helyen előforduló fertőzésekkel. Váladék, vér- és vizelettenyésztéssel eldönthető, hogy milyen antibiotikumokra reagál. Viszonylag gyorsan, célzott kezeléssel gyógyítható.
A váladék minta lehet orr, fül, garat, hüvely és sebváladék. Ízületi, pleurális (mellhártya rétegei közül), peritoneális (hasüri) folyadék. A vérmintán un. haemokultura palackokba fecskendezik, mely állhat egy illetve három vérvételből. Célszerű magas láz, esetleg hidegrázás alatt a mintavétel (ilyenkor vannak a baktériumok a legnagyobb számban jelen a vérben), de mindenképpen az antibiotikum adása előtt. A palack táptalajjal van ellátva. Vizelettenyésztés esetén fontos, hogy a vizeletminta steril legyen. (általában katéteres)
Ezeket a vizsgálatot az orvos a bakteriális fertőzöttség tünetei esetén kéri. A bakteriális fertőzés leggyakoribb tünetei: magas láz, hidegrázás, megemelkedett fehérvérsejt szám, levertség. A fertőzés a szervezet különböző részét érintheti, így pl. bekövetkezhet a húgyutakban, a tüdőben (tüdőgyulladás), az emésztőrendszerben (hasmenés), műtéti v. traumás (pl. harapás) okozta sebekben, vagy akár a bőr felszínén is.
A baktériumok antibiotikumok segítségével győzhetőek le. A tenyésztés során kiderül milyen baktérium okozta a fertőzést és az is, hogy milyen fajta antibiotikumra érzékeny.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply