Kezdőlap / Tudomány / A kullancsról

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult elő. A Magyarországon élő kullancsfajok közül, fél tucat alkot úgynevezett kullancs-kommandót. Ezekre a jellemző, hogy folyamatos veszélyt nyújtanak háziállatokra és emberekre is. Egy nőstény 3000 petét rak le. A petékből kikelő hatlábú lárvák a talajban mozognak és általában rágcsálók tetemeiből vagy kicsinyeikből szívják meg magukat vérrel. Miután kifejlődtek, és megkeményedett páncéljuk, levetik lárva állapotukat, és nyolclábú kullancsnimfává alakulnak. Innentől kezdve már képesek az ember vagy állat bőrén megszívni magukat. Az emberből kiszedett kullancsok nagy része ilyen nimfa állapotú. Amikor a kullancsnak megtörténik az első szívása, utána alakul ki, hogy nőstény vagy hím fejlődik belőle. Ezek az erdei vadakból szívott vérrel veszik magukhoz a kórokozó mikroorganizmusokat és oltják a következő áldozatukba. A háziállat és az ember megfertőzése azon múlik, hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak kórokozója oltja tovább a kedvenc háziállatba vagy emberbe.
Kullancstámadásra két irányból számíthatunk. A szemmel rendelkező látó kullancsok a gyepi növénytársulatokban, és a fűszálak árnyékos fokain találhatóak meg. A szem nélküli kullancsok az erdők lombos fák levelein és ágain rejtőznek. A szemmel rendelkező fajták az áldozatra másznak, míg a vak fajták pedig a fákról vetik le magukat, ha megfelelő hőt érzékelnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szociológia története

A szociológia, mint önálló, saját témakörrel, elméletekkel és módszertannal rendelkező tudományág a 19. században született …

Leave a Reply