Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / A „lángoló” mexikói pulykamell

A „lángoló” mexikói pulykamell

Mexikó, az azték és a maja civilizáció bölcsője, konyhaművészetében is a sokoldalúságáról híres. Oka ennek az is, hogy főzési kultúrájára több népcsoport nyomta rá bélyegét. A bennszülött indiánok és a spanyol hódítók konyhaművészetének tökéletes keveredésével találja magát szembe az, aki a mexikói konyha ízvilágát szeretné felfedezni.
Eleinte a mexikóiak alapétele a kukorica és a bab volt, melyek felhasználásával készítettek a tortillához nagyon hasonló eledelt. A spanyolok ehhez a konyhához járultak hozzá új nyersanyagok behozatalával, mint a hagyma, cukor, tej, túró, hús. Fontos alapanyag maradt azonban továbbra is a chili, a mexikói bors.
A mexikói konyha kínálta számos „lángoló” finomság közül ismerkedjünk most meg egy könnyen elkészíthető recepttel, a mexikói pulykamell elkészítésének menetével.
A pulykamellet fokhagymás chili szósszal megkenegetjük kezdetnek. Amíg átjárják az ízek, addig héj nélküli paradicsomot, paprikát, császárszalonnát kicsit összedinsztelünk. A húson is pirítunk egyet gyorsan, majd tűzálló tálba helyezzük, leöntjük paradicsomlével és zsiradék hozzáadásával kb. 45 percen keresztül sütjük. Az előbb dinsztelt összetevőkhöz konzerv vörösbabot és kukoricát adunk, fokhagymával ízesítjük, sót, és chili szószt adunk hozzá.
A kész húst kivesszük a sütőből, és amíg feldaraboljuk fogyasztásra kész formába, addig a paradicsomos, húsos szaftba belehelyezzük az összekevert zöldségeket, a vörösbabot és a kukoricát, majd kb. 5 percig visszatesszük a sütőbe.
A chili szósz pikantériáját enyhíthetjük némi víz, vagy ha van a konyhában, akkor kókusztej hozzáadásával.
A sok színes zöldségnek köszönhetően gyönyörűen tálalhatjuk ételünket. A hús köré halmozva ezeket mindenki étvágyát pillanatok alatt meghozza.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply