Kezdőlap / Gombás betegségek / A legjellemzőbb nemi betegségek

A legjellemzőbb nemi betegségek

A Chlamydia
A chlamydia egy baktérium fertőzés, amely nagyon nehezen ismerhető fel, és nagyon gyakori. A kamaszok közel 10 százaléka fertőzött a chlamydiával! Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 17 évesek 20 százalékának még sosem volt szexuális kapcsolata, akkor ez a szám elképesztően magas.
A chlamydiafertőzésnek legtöbbször nincs előjele. Esetleg minimális mértékű folyás vagy enyhe alhasi fájdalom. A lányok többségénél ez a fertőzés teljesen panaszmentes. Eközben azonban a chlamydia terjedni kezd a hasüregben, begyulladhat a petevezeték – ebből megint nem észlelhető semmi. Ez a gyulladás a petevezeték elzáródásához vezethet, ami azonban később terméketlenséget okoz.
A fertőzést óvszer használatával kerülhetjük el. Emellett a teszttel is kimutatható, és antibiotukummal kezelhető. Ha óvszer nélkül léptél szexuális kapcsolatba valakivel, a következő alkalommal kérdezd meg nőgyógyászodat, hogy ajánlott-e chlamydiatesztet végeztetni. Az óvszer így nemcsak AIDS-től véd, de elkerülhető vele a későbbi terméketlenség.

A Hepatitis
Magyarul májgyulladás. A hepatitis tünetei a fáradtság, levertség, illetve ritkán a sárgaság. Hepatitist okozhat a hepa A, B, és C vírus. A hepatitis A általában szennyezett víz vagy étel útján terjed. A hepatitis B leginkább védekezés nélküli szex útján, illetve fertőzött személy vérével kapcsolatba kerülve kapható el – utóbbi egyben a hepatitis C-re is igaz. A hepatitis A és B vírusok ellen már létezik védőoltás, amely több évre szóló védelmet nyújt. A hepatitits B ellen az óvszer véd.
A hepatits gyógyítása nem egyszerű. A betegek többsége ugyan magától meggyógyul, azonban a hepatitis B-nél, de leginkább a hepatitis C hosszú távon májkárosodást okozhat.

A Herpesz
A szájon és a nemi szerven is jelentkezhet herpesz kiütés, amely tipikus, erősen viszkető, folyadékkal teli hólyagocska. A hólyagban lévő anyag fertőző! Aki pedig egyszer már megfertőződött, annak végleg a szervezetében maradnak a herpesz vírusok, újra és újra előidézve a kellemetlen kiütéseket.
A herpeszt vény nélkül kapható kenőcsökkel, gyógyszerekkel lehet kezelni. Jóllehet ez nem gyógyít ki a betegségből, de a kiütést elrendezi. Már az első tünet jelentkezésekor fel kell keresni egy gyógyszertárat.

A Gombák
A gombafertőzés jellemzői a szeméremajkak vörösedése és duzzanata, az égető, viszkető érzés, valamint a fehér, zavaros folyás. Ilyenkor erős fájdalom érezhető nemi aktus közben, mivel a hüvelyed nyílása be van gyulladva. A fiúk esetében a gombás fertőzés jele lehet a szokásosnál vörösebb makkon megjelenő apró fehér pontok.
Gombás fertőzést az uszodában, a szaunában is el lehet kapni, ám a piszkos WC is fertőzési forrás. A nők fele életében egyszer átesik a gombás fertőzésen.
A gombás fertőzés kezelése egyszerű. Speciális, kevés mellékhatást okozó készítmények segítségével elpusztíthatók a gombák. Az erre alkalmas hüvelykúpot vagy kenőcsöt a gyógyszertárakban vény nélkül vásárolhatod meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Hozzászólás