Kezdőlap / Kanári-szigetek / A Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek Spanyolország egyik híresebb szigetcsoportja mely Spanyolország déli részén, az Atlanti óceánon helyezkedik el. Lakossága kb. 1610000 fő. Nevét egyes feltételezések szerint nem a kanárikról kapta, hanem egy ott honos kutyafajtáról. A szigetcsoport két fő tartományra oszlik.
Az egyik a Las Palmas melynek fővárosa Las Palmas de Gran Canaria. Ez a kanári szigetek legnagyobb illetve a legnépesebb városa (kb. 380000 lakos). Emellett a kikötője egyike az Atlanti-óceán legnagyobb kikötőinek.
A másik tartomány Santa Cruz de Tenerife melynek fővárosa szintén Santa Cruz de Tenerife. Ez a város a második fővárosa a Kanári-szigeteknek. Lakossága több mint 220000 fő. A város nevezetessége szintén a kikötő mely szintén az egyik legnagyobb kikötő az Atlanti-óceánon.
A szigetcsoport egy un. forróponton keletkezett melynek tulajdonsága hogy a szigetek vulkanikus kőzetből állnak és minden sziget közepén egy-egy vulkán található.
Ma az emberek fő tevékenysége a turisztika, de ez nem mindig volt így. A szigeten élők rengeteg munkát végeztek. Amíg nem fedezték fel Amerikát addig cukornádat termesztettek, majd bort, banánt és ezek mellett dohányt és kávét is. A főbb munka a turisztikára épül. Hála az elhelyezkedésének rengeteg turista utazik ide. A táj gyönyörű, az éghajlatát a széljárás határozza meg. A Kanári áramlás miatt sajnos a vize a sziget helyzetéhez képest hideg (kb. 22 C). Évente kb. 10.000.000 turista utazik a Kanári-szigetekre. A szigeten élők dohányt és banánt exportálnak Európába és Amerikába.
A szigetek tengeri élővilága igen gazdag. Hála a víz alatti fényképezésnek rengeteg új állatfajt fedeztek fel a vizekben.
Mindent összevetve megéri ide utazni, mert nagyon csodálatos látvány, a levegő kellemes, és mégiscsak egy tengerpart.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vigilia Park

Tenerife szigetén Puerto Santiagóban sok szép szálloda található. A Vigillia Park egyike ezeknek a szállodáknak. …

1 hozzászólás

 1. Gara és Jonay legendája
  Nagyon – nagyon régen, jóval a spanyol hódítások előtt, amikor még a Rómeó és Júlia szerzője meg sem született, boldogságban és a természeti erők tiszteletében éltek a Guancsok. Gara, a víz, és Jonay, a tűz tragikus szerelmének ősi legendája ebből az időből származik.
  Gara egy nagyon szép szűz lány volt, egy hercegnő, La Gomera királyának, Angulonak leánya. Amikor nagykorú lett, a többi eladó sorba került lánnyal együtt elment az Epina forrásokhoz, hogy megtudja ki lesz a férje. A monda szerint: ha a lányok belemártják kezüket a forrás vizébe és a vízben megmossák arcukat, akkor a forrás víztükre megmutatja férjük arcát, elárulja jövőbeni sorsukat.
  Amikor Garára került a sor a víztükör megtört, a víz örvényleni kezdett és zavarossá vált, nagy csalódást okozva ezzel Garának. Látva ezt Garián, egy bölcs ember, azt tanácsolta Garának, hogy a jövőben óvakodjon, féljen a tűztől, mert ha nem így tesz, a tűz őt el fogja emészteni. Szokás volt akkoriban, hogy a Guancsok összejöttek minden évben La Gomera szigetén, a Benesmén ünnepekre.
  A történet idején eljött az ünnepekre Jonay, Tenerife egyik királyának, Mencey fia is, egy fiatal Guancso, egy igazi „tűz gyermek” . Amikor Gara meglátta Jonayt, nem tudott ellenállni a figyelmeztetésnek. Addig nézte a fiút, amíg tekintetük nem találkozott, azonnal egymásba szerettek. Elterjedt a hír, amit a szülők is örömmel fogadtak, Gara és Jonay egymásra találtak, megszerették egymást és össze fognak házasodni.
  Ekkor földrengés rázta meg La Gomera szigetét, a szomszédos Tenerife szigetén pedig lávát okádva, vulkáni hamut köpködve, kitört a Teide vulkán. A szülők azonnal megértették, hogy a föld szellemei ellenzik ezt a házasságot. Garát szülei házi őrizetbe zárták, Jonayt meg visszavitték Tenerifére. A födi erők ekkor megnyugodtak, a földrengés megszűnt a vulkán kitörés is abbamaradt. Jonay azonban nem tudott belenyugodni ebbe a helyzetbe, két levegővel felfújt kecskebőr tömlő segítségével egy éjszaka visszaúszott La Gomerára és megszöktette Garát.
  A szökevényeket Gara szülei és katonái üldözőbe vették, hogy elfogják és külön válasszák őket. A fiatalok addig menekültek üldözőik elől, amíg el nem jutottak La Gomera legmagasabb csúcsáig, ahonnan már nem lehetett tovább menekülni. Végső kétségbeesésükben, mivel egymástól elválni már soha nem akartak közös öngyilkosságot követtek el. Szerelmes szívüket, egy közös öleléssel felnyársalták egy mindkét végén kihegyezett cédrusfa nyárssal.
  Gara és Jonay legendás szerelmének történetét a Garajonay Nemzeti Park őrzi.

Leave a Reply