Kezdőlap / Tisztítókúrák / A böjtről – a tisztítókúrákról

A böjtről – a tisztítókúrákról

A böjt segít a betegségek megelőzésében, valamint számos kóros folyamat kezelésében is igen fontos szerepet játszhat, valamint segíti a sejtek megújulását is. Az anti-aging medicina a fiatalító hatás miatt nagy hangsúlyt fektet a tisztítókúrákra.
A böjt az „élvezetektől” – étel, ital, nemi élet, dohányzás, tánc, szórakoás – való megtartóztatás. Megkülönböztethető lelki böjt, vagyis a tiltott és legális élvezetektől, szexualitástól való ön-megtartózatatás, erkölcsi és bölcseleti böjt, azaz mértékletesség és józanság ételben, italban. Ide tartozik az orvosi böjt, amely igen hatékonyan alkalmazható egyes betegségek, krónikus gyulladások, magas vérnyomás, asztma, allergiás megbetegedések, néhány anyagcserebetegség esetén, és az egyházi böjt, amely bizonyos ételek fogyasztásától, valamint a jóllakottság érzésétől való tartózkodást, az étkezési idő pontos betartását takarja. A böjt több funkciót is betölthet. Megelőzhető bizonyos betegségek kialakulása és számos kórfolyamat kezelésében is hatékonyan alkalmazható. Mindemellett a segíti a szövetek, sejtek megújulását, regenerációját. A nyugati orvostudomány preventálja a tisztító kúrák alkalmazására, mivel ezek nagy mértékben fiatalító hatásúak.
A böjtben a víznek nagyon nagy szerepe van. Számos természetes gyógymód építőeleme a vízzel történő gyógyítás. Rövidítését (SPA) a fürdők világa is előszeretettel alkalmazza. Vízzel külsőleg – fürdők – és belsőleg – ivókúrák – is lehet gyógyítani. „Aki tudatosan megtanulja, hogy jól érezze magát a vízben, szabadon lebegve, az kibékül a lelki világával és képes elbocsátani a lelki gondokat” – írja Dahlke, tehát a víznek igen nagy szerepe van a test és lélek megtisztításában. A víz a nőiesség szimbóluma, az alkalmazkodást, a megújító erőt, tisztítást jelképezi. A szervezetet nem lehet víz nélkül tisztítani, a természetes méregtelenítő folyamatokhoz nagyon nagy szükség van rá.

A tisztító kúrákat már az ókori Egyiptomban is alkalmazták. Hippokrátesz, az ókori görög gyógyító igen nagy jelentőséget tulajdonított e kúráknak egyes betegségek – krónikus gyulladások, akut bélfertőzés, pikkelysömör – kezelésében. Évszázadokkal ezelőtt a gyógyításra alkalmazott böjtök számos válfaja terjedt el, ezek nagy része a mai napig fennmaradt és alkalmazott eljárás, és a wellness szállodák, egészségügyi központok előszeretettel alkalmazzák ezeket.
A böjt egyes fajtái:
Hildegard böjt

Hildegard von Bingen bencés apátnő volt, aki a böjtölésben testi és spirituális lehetőségeket látott. A 8-10 napig tartó böjt alatt speciális levest kell fogyasztani, amelyben egy különleges fűszer, a galgant van. Ez a fűszer az epehólyagra és gyomor-béltraktusra hatva feloldja a „torlaszokat”. A leves tönkölybúza, zöldségek, friss gyógyfüvek, fűszerek főzete, és a fogyasztása melegítő hatást fejt ki. A leves elfogyasztása előtt és után ánizsteát, vizet, tönkölykávét vehet magához az ember. A kúra kezdetén a gyömbérkeksz lazítja a székletet. A speciális étkezés mellett fontos szerep jut a beöntéseknek, a reggeli száraz masszázsnak és a gyógynövénylikőr fogasztásnak is. Mindemellett a gyaloglások és a meditációk sem maradhatnak el.

Burgonya- és rizsnapok

A kúra alatt csak burgonyát vagy rizset lehet fogyasztani, a zsiradék és a só teljes mellőzésével. Zöldfűszerekkel nagyon ízletes püré készíthető a burgonyából, amely köré friss vagy párolt zöldségek kerülhetnek dekorációként. A dekoráció szerepet játszik az étvágygerjesztésben, a böjt ezen típusa nem teszi lehetővé ezek elfogyasztását. A kúra 1-4 napig tart, melynek végén a dekor is megehető.

Melius-kúra

A kúra kezdő és haladó szintből áll. A kezdő fokozat spec. ételek fogyasztását írja elő, amelyek közül egy választható:
– főtt barna rizs
– vegyes nyers saláta, speciális öntettel
– speciálisan párolt zöldségek, zöldséglevesek
– idénynek megfelelő friss gyümölcsök
Ezek testsúly alapján 2-3 liter Melius-féle tisztító gyógyteakeverékkel egészül ki, amelyet mézzel, citromlével ízesítenek.
Haladó fokozatban az alábbi étrendek közül lehet választani:
– zöldségleves szűrt leve, Melius-féle tisztító gyógytea, ásványvíz ( összesen 3 liter)
– 2 liter frissen préselt zöldség- és gyümölcslé, 1 dl biobor
– tejsavó, Melius-féle tisztító gyógytea, ásványvíz (összesen 3 liter)
Gerson-féle gyógymód
A kúra a krónikus betegségek, rosszindulatú daganatok kiegészítő terápiájára alkalmas. A böjtnek két célja van: a test méregtelenítése és a szervezet ellenálló képességének fokozása. A méregtelenítés eszköze maga a diéta.

Reggel 8 és este 7 óra között 13 pohár vegyszermentes zöldség- és gyümölcslé javasolt az alábbiakból: sárgarépa, zöldsaláta, zöldpaprika, alma, vöröskáposzta, petrezselyemgyökér, vízi zsázsa. A leveken kívül három étkezés javallt. Reggeli: vízben főtt zabkása, vízben párolt gyümölcsök, aszalt szilva, mazsola, szárított sárgabarack, nagy pohár frissen facsart narancslé, banán. Az ebéd és a vacsora azonos: nagy adag nyers saláta, Hippokratész-zöldségleves, héjában sült burgonya párolt főzelékkel, friss gyümölcs.
Az alkalmazott tisztítókúrák eredményessége a külsőleg alkalmazott méregtelenítő hatású eljárásokkal fokozható. A legtöbb wellness-szálloda olyan léböjt programot kínál, amelyben a diéta csak egy része a teljes kúrának. Legtöbbször Kneipp – hideg-melegvizes leöntés – terápiával, hidroterápiával, masszázsokkal, gyaloglással, tornával, jógával, tai-chi-val, oxigénterápiával, arckezeléssel egészül ki a speciális étrend.

A nyugati böjtmódszerek mellett hatásosak az ősi gyökerekből kialakult eljárások is. Leghatékonyabbak Indiából származóak. Ide tartozik például a panchakarma, a nasyam, a basti, a shanka pracshalan nevű eljárás. Mindezek között a panchakarma a legátfogóbb, és a legtöbb részből összetevődő kúra. Az első fázis (shodhana) képviseli a tisztítást külsőleg és belsőleg egyaránt, amely a nyugati szemlélő számára igen extrémnek és kegyetlennek tűnhet, mert izzasztásból, hánytatásból, hashajtásból áll. Természetesen a kezelést ayurvéda (indiai orvoslás) orvosok vezetik, akik figyelembe veszik az egyén alkatát, érzékenységét és eszerint alakítják a kezelést. A következő fázisban a szervezet táplálására kerül sor, és ennek csak egy része a speciális diéta. Emellett az olajos beöntés is fontos szerepet kap. Az eljárás hazánkban még kevéssé ismert, jóllehet már elérhető.
A basti a bélrendszer tisztítását jelenti, amelynek számos formáját különbözteti meg a keleti orvostudomány. A 30 percig tartó kezelés célja a belek méreganyagoktól való megtisztítása, a vastagbél működésének helyreállítása, a bélmozgások gyorsítása. Egyik fajtája a jóga bizonyos gyakorlatait használja fel.
A nasyam, vagyis az orr-melléküregek méregtelenítése Magyarországon is elérhető. Az eljárás hatékonyan alkalmazható a következő betegségek kezelésére és megelőzésére: az orr-melléküregek krónikus gyulladásának, a migrén, a felső légúti allergia. Néhány csepp gyógynövénykeverékből sajtolt olaj felszippantása után – erős könnyezés kíséretében – megered az orr- és szájnyálkahártya, amely akár egy órán keresztül is eltart. A kezelést – a hatékonyság érdekében – általában hétszer ismétlik.

A böjt kezdése előtt feltétlenül szükséges az előzetesen orvosi konzultáció és kivizsgálás, mivel rengeteg betegség – akut gyulladások, fertőzések stb. – esetén nem alkalmazható ez a fajta kúra. Hasi ultrahang-, általános vér- és vizeletvizsgálat-, EKG elvégzésére minden böjtterápia előtt szükség van.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle …

Hozzászólás