Kezdőlap / Állatok / Lovak / A ló nevelése: dicséret és fenyítés

A ló nevelése: dicséret és fenyítés

Lovunk nevelése során e két dolog elengedhetetlen. A dicsérettel megerősítjük lovunkat abban, hogy amit tesz az helyes, míg a fenyítés a rossz szokások és magatartásformák kialakulását gátolja meg. Ha helyesen alkalmazzuk mindegyiket, akkor lovunk engedelmes, fegyelmezett és jól használható állat lesz.
Sokszor nehéz megtalálni az arany középutat, hiszem amellett, hogy igyekszünk jól bánni négylábú társunkkal, tudjuk, hogy ha rosszul viselkedik, azt nem hagyhatjuk szó nélkül. Kicsit olyan ez, mint a gyereknevelés. Igyekezni kell jó kapcsolatot kialakítani a lóval, kedvesen beszélni vele, szeretni kell, azonban ha rosszat tesz meg kell büntetni.
A dicséret elengedhetetlen a ló nevelése során. Az állattal való mindennemű tevékenység alatt alkalmazni kell, amennyiben jól csinált valamit. A dicséretnek több formája van: simogatás, paskolás, hangos dicséret, vagy jutalomfalat. Evidens, hogy lovaglás közben a simogatást és paskolást alkalmazzuk, amit esetleg pár kedves szóval kiegészítünk, pl. – Ügyes vagy! / Okos! / Jól van! stb. A jutalomfalattal való dicsérés már nem ilyen egyszerű, ezt csak akkor lehet használni, ha földről dolgozunk a lóval és túlzásba sem vihetjük. Jutalomfalatnak válasszunk répát, almát, vagy kockacukrot bolti ízesített csemege helyett. Mindig csak egy falatot kapjon az állat és tényleg csak akkor, ha valamilyen nagyon jó dolgot tett! A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben célravezetőbb, ha simogatást, paskolás alkalmazunk a túlzásba vitt csemege osztogatása helyett, mert ha mindenért valamilyen édesség jár lovunknak, könnyen a fejünkre nő.
A fenyítés elengedhetetlen velejárója a ló nevelésének. Tudnunk kell, hogy mikor és milyen mértékben fenyítsük meg az állatot és azt hogyan tegyük. A lovaglás közbeni ellenkezést és egyéb rossz magatartást ne a pálca ütlegelésével toroljuk meg, hanem léptessük hátra a lovat. Ez a leghatékonyabb módja a büntetésnek, hiszen a ló egy menekülő állat, számára megalázó a hátrálás. Ezt követően tudni fogja, hogy miért lett megbüntetve és tanul hibájából. A máskor jelentkező ellenkezéseket és rosszalkodást máshogyan kell büntetni. Először legalább kétszer hangosan szóval kell szidni a lovat, mielőtt a nyakára ütnénk egyet, vagy picit rávágnánk az orrára. Pár kellemetlen alkalom után lovunk megtanulja, hogy már a figyelmeztetésnél abba kell hagyni a rosszalkodást, különben fájdalmas dolog következik.
Amit nem szabad sosem elfelejteni az a következetesség! Dicsérni is és fenyíteni is következetesen kell, különben hiába intelligens és nevelhető állat a ló, összezavarodik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás