A lúdtalp

Lábaink hatalmas terhelésnek vannak kitéve: teljesen testsúlyunk rájuk nehezedik, ráadásul a talajjal való érintkezés során bekövetkező megrázkódtatásokat is a lábaink élik át. A lakosság nagy része szenved különböző lábbetegségekben, ezek nagy rész statikus eredetű, és a leggyakoribb panasz az úgynevezett „lúdtalap” kialakulása. A lúdtalp arról ismerhető fel, hogy hiányzik, vagy hiányos a láb ívelt, boltozatos szerkezete. Mindenki „telitalpasnak” születik, csecsemő és kisgyermekkorban mindenkinek lapos a talpa, a talp boltozata csak később, a felállást követően, és a járás elsajátítása után alakul ki.
A talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése több okra is visszavezethető. Mivel a láb formája egészen serdülőkorig befolyásolható, a viselt cipők nagymértékben hozzájárulnak ehhez, és sokat ronthat a helyzeten, ha túl kemény, vagy tartás nélküli cipőt használunk, mert attól ellustulnak a lábak. A kialakulását előidézheti továbbá a korai talpra állás, ha valaki sokat jár kifelé fordított lábfejjen, a testsúly hirtelen megnövekedése, a lábak túlzott megterhelése.
A hosszboltozat lesüllyedése következtében fájhat a bokánk, a térdünk, a csípőnk, a derekunk, valamint a lúdtalp fokozódó súlyosbodása a gerinc tartását is meggyengítheti, egyensúlyi helyzetét megbonthatja és komoly térd és gerincproblémák kialakulásához vezethet.
A hivatalosan elismert és alkalmazott gyógymódok, például a lúdtalpbetét használata vagy gyógytorna nagyon hasznosak ugyan, mivel sokat tudnak enyhíteni a tüneteken, de a kialakult problémákat nem tudják teljes mértékben meggyógyítani. A kitűzött cél az esetek többségében az, hogy a további romlási folyamatot megállítsák. A problémán segíthet, ha minél többet járunk a lábfej külső élén. Érdemes edzeni a lábakat a megelőzés érdekében is: hatékony segítség, ha mezítláb homokos vagy mogyorónyi kavicsos talajon járunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply