Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A lumbágó előjelei

A lumbágó előjelei

Mi az a lumbágó?
Lumbágó definíció szerint: enyhe vagy erős fájdalom vagy kellemetlen érzés a hát alsó részén. A fájdalom lehet akut (hirtelen és súlyos), vagy krónikus, amennyiben több mint három hónapja tart. A lumbágó gyakran fordul elő fiatalabbaknál, akiknek munkájához nehéz fizikai erőkifejtés szükséges, de nem ritka a nyugdíjas korú beteg sem. Mi okozza a lumbágót? Az esetek többségében lehetetlen azonosítani a hátfájás pontos okát. A pontos okot csak az esetek 25%-ában lehet biztosan megállapítani. Gyakran ezek a betegek porckorongsérvben, csontritkulásban szenvednek, de nem ritka a gerincferdülés, vagy ritkábban, csontrendszeri károsodáshoz okozta daganatok vagy fertőzés.
Milyen tünetei vannak a lumbágónak?
-A fájdalom az egész hát részre kiterjed, és néha a fenéken keresztül kisugárzik a combon keresztül a végtagokba is. Általában csak egy végtag felé irányul a fajdalom. A fájdalom általában rosszabb a mozgásra.
-Nehéz mozgás, illetve mozgás hatására erős fájdalom. Különösen előre és hátrahajlás közben.
-Feszült izmok a gerinc körül és a merevség fájdalommal jár.
-Súlyos fájdalom és görcs, ami a fél testtartást rossz irányba befolyásolhatja.
-A fájdalmat gyakran kíséri egy bizsergő érzés vagy zsibbadás a háton, vagy fenékrészen vagy lábon.
Melyek a vészjelzések?
Ha hirtelen olyan tünetek jelentkeznek, hogy: vizelet és széklettartási zavarok, a hát alsó része vagy a láb zsibbadása, akkor azonnal keresse fel orvosát, vagy jelentkezzen a legközelebbi sürgősségi osztályon.
Amennyiben nagyon szenved a hátfájástól és észreveszi, hogy gyengébb erővel rendelkezik, mint korábban, azonnal keresse fel orvosát, mert ezek a tünetek gerincvelő károsodásáról adhatnak jelet, ami rendkívül veszélyes és maradandó károsodást is okozhat, amennyiben nem kezdik el a kezelést az első stádiumban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply