Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gerincsérv tünetei

Gerincsérv tünetei

A gerincünk igen fontos szerepet játszik szervezetünk vázának felépítésében, mivel ez egész testünk tartóoszlopa, mely a járást, a mozgást egyszóval a teljes életet teszi lehetővé számunkra. 33-35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorong a csigolyák között található, melyek egyszerre biztosítják szervezetünk stabilitását és rugalmasságát is.
Mindegyik porckorong egy keményebb külső és egy puhább belső részből áll. Ez a puha rész biztosítja a gerincoszlop rugalmasságát és terhelhetőségét. Ha a porckorongok elváltoznak, akkor ez a puha rész kitüremkedhet, vagy áttörhet a külső keményebb rétegen. Ez a kiszakadt rész ingerelheti, nyomhatja vagy akár meg is sértheti a gerinc mentén futó idegeket.
A gerincsérv – legyen a gerinc bármely szakaszán – minden esetben fájdalommal jár. Ez persze attól is függ, hogy a gerincoszlop mely részén nyomja az idegeket a sérült porckorong. Ez a fájdalom lehet nyaki, háti, vagy deréktáji is. Ez a fájdalom jelentkezhet egy hirtelen tett mozdulat során, de fokozatosan is növekedhet. A gerincsérv egyik ismérve, hogy legyen akár deréktáji, vagy nyaki sérv, mindig kisugárzik valamely végtagba. Ez a deréktájinál valamelyik lábat, a nyakinál pedig valamelyik kart jelenti.
Súlyosabb eseteknél a gerincsérv műtéti úton gyógyítható, de szerencsére erre a betegek többségénél nincs szükség, mivel a sérv otthoni módszerekkel visszahúzódik rövid időn belül. Ilyenkor ajánlatos a pihenés, a kemény fekhely alkalmazása, párnákkal való kitámasztás, gerinckímélő életmód és gyógytorna.
Az bizonyos, hogy gerincünk nagy odafigyelést igényel, mert általa tudjuk élni minden nap a megszokott tempóban életünket úgy, ahogyan csak nekünk tetszik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk …

Hozzászólás